Fatih'in bu pek bilinmeyen yönünü, Beşir Ayvazoğlu yazdı:
Fatih mumyalandı mı?
YAHYA Kemal'in hiçbir şiirinde -fetih hadisesini o kadar yücelttiği halde- Fatih'ten söz etmediğini biliyor muydunuz? Yazılarında da genellikle isim olarak zikredip geçer. Peyam gazetesinde yayımlanan 'Çamlar Altında Musahabeler'inde, Fatih'i Bizanslı mühtedi Zağanos Mehmed Paşa'nın telkinleriyle antik Yunan ve Latin kültürünün önünü açarak Türk Rönesansı'nı (Türk İntibahı Devri) başlatan padişah olarak tahayyül etmiştir. 'Türk İstanbul' konferansında ise, II. Murad'ın büyük feragat göstererek onu çocuk yaşta tahta oturttuğunu, bu genç hükümdarı tahtın tam sahibi olacağı zaman neler yapmak lazım geldiği üzerinde düşündürdüğünü, bu terbiye içinde yetiştirdiğini, ona planlar hazırlama fırsatı verdiğini' anlatır.
Yahya Kemal'in başka bir yazısında da 'şanlı' sıfatıyla söz ettiği Fatih'e hayran olduğundan şüphe edilemez. Nitekim denize bakan geniş bir meydana onun bir heykelinin dikilmesini istiyordu. Çünkü o, bir mucize olarak gördüğü fethi gerçekleştiren padişahtı. Abdülhak Hamid'in Merkad-i Fatih'i Ziyaret'inden -ki çok beğendiği ve her vesileyle okuduğu şiirlerdendi- bir mısraını yazılarında da birkaç defa zikretmiştir:
Durmuş başında bekler bir kavm türbedarın
Demir kapak açılınca
REŞAT Ekrem Koçu tarafından anlatılan bir hadise, Yahya Kemal'in Fatih'in hayatıyla ilgili her şeyi çok merak ettiğini ve araştırdığını göstermektedir:
Sultan II. Abdülhamid devrinde, bir yıl, Fatih civarından geçen ana suyolları patlar ve evlerin bodrumlarını su basar. Tam o günlerde Fatih Sultan Mehmed, semt halkından birkaç kişinin rüyasına girerek 'Boğuluyorum, beni kurtarın!' diye yardım istemiştir. Bu rüyalar halk arasında yayılarak kahvehane sohbetlerinin ana konularından biri haline gelir ve hafiyeler vasıtasıyla II. Abdülhamid'in kulağına kadar gider. Telaşa kapılarak büyük ceddinin kabrini gizlice açtırmaya karar veren vehimli padişah, bu iş için Fatih İtfaiye kumandanı Mehmed Paşa'yı -gördüklerini kimseye söylemeyeceğine yemin ettirdikten sonra- görevlendirir. Hemen işe koyulan Paşa, türbede sandukayı kaldırtıp kabri kazdırır. Üç metre kadar derine inildiği halde Fatih'in cesedine rastlanmaz. Nihayet karşılarına bir demir kapak çıkar; kapağı kaldırınca bir taş merdiven görür, aşağı inerler. Şahit oldukları manzara hayret vericidir: Geniş bir mahzenin ortasında büyük bir mermer, onun üstünde de bir tabut. Tabut açılınca, büyük hükümdarın mumyalanmış cesediyle karşılaşırlar. Ceset hiç bozulmamıştır, hatta yüzündeki tazeliği aynen korumaktadır. Durum padişaha arz edilir. Mehmed Paşa, padişahın sıkı tenbihlerine rağmen, bu müthiş sırrı bir süre sonra dayanamayıp yakın dostu Mehmed Şerif Paşa'ya anlatacaktır. O da Yahya Kemal'e...
Yahya Kemal işin peşinde
YAHYA Kemal'in, şair muhayyilesini tahrik eden bu rivayeti bir hayli ciddiye aldığı anlaşılıyor. Nitekim yıllar sonra bir gün Mehmed Şerif Paşa'dan dinlediklerini Reşat Ekrem Koçu'ya anlatarak ondan meseleyi araştırmasını istemiştir. Başka bir gün de Kocataş Yalısı'ında aynı meseleyi Necmeddin Molla'ya sorar. Yusuf Mardin, 'Kocataş Yalısı Anılarım' adlı kitabında, 'Büyükbabam bu söylentiyi kendisinin de duyduğunu, hatta Meşrutiyet döneminde bu rivayetin tevsik edilmesi düşünülmüşse de, yapılmamış ve işin müphem kalmış bulunduğunu söyledi. Üstad mumyalanma işinin akla uygun düştüğünü, Selçuk hükümdar ve beyleri arasında da mumyalanarak gömülenler bulunduğuna dair kayıtlar görüldüğünü sözlerine ekledi' diyor.
Reşat Ekrem Koçu, 1950 yılında, Resimli Tarih Mecmuası'nda yayımlanan bir yazısında söz konusu rivayeti Yahya Kemal'den dinlediği şekilde anlattıktan sonra, en azından üç kuşak İstanbullu ihtiyarlar arasında dolaşan başka bir rivayetten de söz eder. Fatih, bu rivayete göre, türbesinde değil, camiinin mihrabı altında yatarmış. İmamlar okudukları ayetlerde kaza eseri yanılırlarsa, yer altından gelen bir ses hatayı düzeltirmiş. İki rivayetin birbirini tamamladığını düşünen Koçu, Fatih Camii'nin Havariyyun Kilisesi'nin yerine yapıldığını hatırlattıktan sonra şunları söylüyor:
'Bu kilisenin altında da birçok dehlizlerin, yeraltı yollarının ve mahzenlerin bulunacağı muhakkaktır. Mehmet Paşa rivayeti ile bu halk rivayetini birbirine bağlarsak, mezkur mahzenin cami mihrabının altına rastlaması mümkündür. Ah bu rivayetler hakikat olsa! Bu, dünya ölçüsünde bir hadise olurdu'.
Fethin 553. yılı kutlu olsun.
Muhabbetle efendim.
Tercüman
Yorum