Science dergisinin yarın yayınlanacak yeni sayısında yer alan araştırmaya göre, yetişkin bir insanın vücudunda 1000'i aşkın türde ve yaklaşık 100 trilyon adet bakteri bulunuyor.
Bu bakteriler, vücudun sindirim ve bağışıklık gibi çok önemli sistemleri için o kadar önemli ki, bilim adamları, insan ve bakterileri ''karşılıklı olarak birbirine muhtaç organizmalar'' olarak kabul etmenin mümkün olabileceğini iddia ediyorlar.
ABD'de bulunan, ''The Institute for Genomic Research (TIGR)'' adlı kuruluştan bir ekibin yaptığı araştırmalara göre bakteriler hastalık, beslenme, obezite gibi konularda, ayrıca alınan ilaçların bünyede en yararlı biçimde nasıl kullanılacağı gibi alanlarda, çok önemli ipuçları sağlama potansiyeline sahip.
Eski TIGR mensubu olan, çalışmalarını New York Devlet Üniversitesi'nde devam ettiren Steven Gill, insan vücudunun bir tür bakteri ve insan hücresi karışımı olduğunu, hatta bazı tahminlere göre vücuttaki hücrelerin yüzde 90'ının ''aslında bakteri olduklarını'' belirtti.
''Bünyemizin iyi bir durumda olması, tamamıyla bu mikrobik popülasyona bağlı'' diyen Gill, ''Bu popülasyondaki değişiklikler, yararlı mikropların vücudumuzda varolması veya olmaması gibi sonuçlara yol açıyor ve bu tür durumlar da metabolizmada hastalıkları tetikleyebiliyor'' görüşünü dile getirdi.
Bakteriler, ince ve kalın bağırsaklarda, doğumdan sonra kolonileşmeye başlıyorlar ve yetişkinlerde 1000 türde çeşitliliğe ulaşıyorlar. Bu yaratıklar, vitaminler, şekerler ve lifler dahil, yenilenlerin çoğunun sindirilmesine yardımcı oluyorlar, insan organizmasının sentezleyemediği bazı vitaminleri sentezliyorlar. Gill'e göre insanoğlunun milyonlarca yıllık evrimi, vücuda hayati derecede önemli katkılarda bulunan bu bakterilerle birlikte gerçekleşti.
DNA SÜRPRİZİ-
İnsan dışkısındaki DNA'ları inceleyen Gill ve ekibi, büyük bir sürprizle karşılaştılar. Bu DNA'lardan önemli bir bölümünün bakterilerden geldiğini anladılar. Bilinen bakterilerden gelen gen zincirlerini insan genleriyle karşılaştıran ekip, bağırsakların aşağı kısmındaki genetik çeşitliliğin oldukça fazla olduğunu, bu bölgede, insan genlerinden iki kat daha fazla, 60.000'in üzerinde gen bulunduğunu anladılar. Bağırsaktaki DNA sarmallarının yalnızca yüzde 1 ila 5'inin ''bakteriyel olmadığını'' anladıklarını kaydeden Gill, ''Buna çok şaşırdık'' dedi.
Bilim adamları, insan vücudunda ayrıca, Archaea olarak adlandırılan, genetik açıdan bakteriden farklı olan ve doğada, sıcak su kaynakları gibi aşırı farklı ortamlarda bulunan tek hücreli canlıların da şaşırtacak kadar çok olduğunu anladılar. Bilim adamlarının kullandıkları denekler, analizlerin yapılması öncesinde 1 yıl boyunca antibiyotik veya bakterileri rahatsız eden diğer tip ilaçlardan almadı. Üç denek üzerinde çalışan Gill ve ekibi, farklı etnik geçmişlere, farklı beslenme, içme, sigara kullanma ve benzeri alışkanlıklara sahip 20-30 kadar insan üzerinde araştırmalar yapmanın ideal bir çalışma olacağını düşünüyor. Bu ekip ayrıca, insanın ağzında bulunan ve 800'den fazla türe sahip olduğu sanılan bakteriler üzerinde çalışacak.
AA