Kasko ya da Sigorta İşleri Üzerine Çalışan Birisi Var Mı?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sarslan724
    Senior Member
    • 28-03-2005
    • 7947

    Kasko ya da Sigorta İşleri Üzerine Çalışan Birisi Var Mı?

    arkadaşlar geçtiğimiz günlerde bi trafik kazası geçirdim. her iki tarafta da sağlık açısından bir problem yok. yalnız arabalar tamire başlanınca, hasar ödeme konusunda kafamda soru işaretleri oluşmaya başladı.

    her iki arabanın da kaskosu var. bana asli, karşı tarafa da tali kusur verildi. hasar ödenmesi konusunda bu konularda bilgili bir arkadaşımdan yardım istiyorum. varsa poliçemin detaylarını da yazacağım buraya.

    şimdiden ilgilenenlere teşekkür ederim.
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR

    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Kasko ya da Sigorta İşleri Üzerine Çalışan Birisi Var Mı?

    hasarı sen ödemeyeceksin ki, Kasko ödeyecek, boşver

    Eksperin tuttuğu Rapor ile Trafik Raporu önemlidir.

    asıl hata sende ve masrafları senin Kasko Firman karşılayacak

    daha sağlıklı bilgiyi Kasko'dan öğrenebilirsin çünkü Firmaların izledikleri yollar bazen farklı olabiliyor.

    Yorum

    • sarslan724
      Senior Member
      • 28-03-2005
      • 7947

      #3
      Konu: Kasko ya da Sigorta İşleri Üzerine Çalışan Birisi Var Mı?

      Originally posted by ybalcik
      hasarı sen ödemeyeceksin ki, Kasko ödeyecek, boşver

      Eksperin tuttuğu Rapor ile Trafik Raporu önemlidir.

      asıl hata sende ve masrafları senin Kasko Firman karşılayacak

      daha sağlıklı bilgiyi Kasko'dan öğrenebilirsin çünkü Firmaların izledikleri yollar bazen farklı olabiliyor.
      işte benim orda sorularım var hocam. benim arabamda yaklaşık 10.000YTL hasar var. bunu zaten benim kaskom karşılayacak burda sorun yok.

      karşı tarafın da tahminimce 15.000YTL hasarı var. bunun 5.700YTL' sini benim zorunlu trafik sigortam karşılıyor. kalan miktar benim kaskomdan mı ödenecek yoksa ben kendim mi vereceğim? poliçe' yi inceleyince açıkçası çok da fazla bir şey anlayamadım. kaskodaki danışmanımızla da görüşme imkanımız olmadı henüz.

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR

        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Kasko ya da Sigorta İşleri Üzerine Çalışan Birisi Var Mı?

        Kasko hem poliçe sahibinin hem de karşı tarafın tespit edilen hasarını öder, senin cebinden para çıkacağını düşünmüyorum, Kasko'nun ne anlamı kalır o zaman değil mi ?

        dediğim gibi daha sağlıklı ve net bilgi için Başvurunuz Kasko Firmanıza : )

        Yorum

        • ybæl©ik
          ADMINISTRATOR

          • 25-01-2003
          • 30775

          #5
          Konu: Kasko ya da Sigorta İşleri Üzerine Çalışan Birisi Var Mı?

          Kasko poliçem hangi durumlarda hasarımı ödemez?
          Kasko poliçesi genel şartlarında belirtilen teminat dışı kalan haller sonucunda oluşan zararları kasko poliçeniz karşılamaz. Teminat dışı kalan haller aşağıda belirtilmiştir.
          • Alkolün veya uyuşturucu maddenin etkisiyle sarhoşken yapılan kaza nedeniyle ortaya çıkan hasarlar.
          • Aracın sürücü belgesine sahip olmayan kişilerce kullanılması esnasında meydana gelen hasarlar.
          • Aracın kapasitesi üzerinde yolcu ve eşya taşıması durumunda gerçekleşen zararlar.
          • Aracın yağsızlık, susuzluk, çürüme ve paslanma gibi teknik bakımsızlıktan dolayı gerçekleşen zararlar.
          • Savaş, istila, düşman işgali ve benzeri olaylarda da sigortacı teminat veremez. Bunun gibi nükleer yakıttan veya yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan dolayı doğan zararlar da teminat içine dahil değildir.
          • Bunlar kadar önemli bir konu da, aracın teknik konularda tasarruf yapması nedeniyle eklenen, yani aracı üretim standartlarından çıkartmak üzere yapılan değişiklikler nedeniyle gerçekleşen zararlar.
          • Dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de taşıtın bir hasar veya zorunluluk nedeniyle taşınması, çekilmesi dışında, taşıtın kendi gücü ile girip çıkabileceği, deniz, nehir ve havada taşınması sırasında (ruhsatlı sefer yapan gemiler ve trenler hariç) uğrayacağı zararlar teminat dışındadır.
          Sigorta şirketine hasar ihbarını yapmam sonucunda eksper tayin edilmesi hasarımın sigorta şirketince ödenmesi anlamını taşır mı? Hayır. Çünkü hasar ihbarınınn yapılması ve eksper tayin edilmesi o hasarın ödeneceği anlamına gelmez. Hasar tazminatının ödenebilmesi için, öncelikle geçerliliği sigorta şirketince kabul edilen primleri ödenmiş bir poliçenin mevcut olması ve hasarın da kasko policesi genel ve özel şartlarına uygun olması gerekmektedir.
          Prim borçlarım poliçede belirtilen tarihte ödememişsem hasar tazminatını alabilir miyim?Kasko primleriniz, poliçe üzerinde yazılı süre ve koşullarda sigorta şirketine ödenmemiş ise sigorta şirketi hasar ödemesi yapmaz. Bundan dolayı primlerinizi zamanında ödemeniz çok önemlidir.

          Aracımın sigorta bedeli, tespit edilen hasar miktarı kadar azalmaktadır. Araç bedelimin güncel değerine yükseltilmesi için benden bir prim ücreti talep edilecek mi?
          Evet. Kaza tarihi ile poliçenizin bitiş tarihi arasındaki süre için bir prim hesaplanır ve hesaplanan bu prim "ek belge" ile sizden talep edilir.

          Aracımda birden fazla hasar var ise ve bu hasarlar daha önce sigorta şirketine bildirilmemiş ise tazminat talep edebilir miyim?
          • Hasarın gerçekleştiğinin öğrenilmesinden itibaren en geç beş iş günü içinde hasarın sigorta şirketine bildirilmesi gerekmektedir.
          • Poliçede belirtilen sürede ihbarı yapılmayan hasarlar için sigorta şirketleri tazminat taleplerini yerine getirmemektedir. Ancak zamanında yapılmış hasar ihbarları kasko poliçesi genel şartlarına uygun ve iyi niyet kurallarına dayalı ise tüm sigorta şirketleri tarafından ödenir.
          Zamanında sigorta şirketine bildirilmeyen hasarlar neden ödenmiyor?
          Kasko poliçeleri yenilenirken bir sigorta dönemi içerisinde üç veya daha fazla hasarın olması ve ödenen hasarın da kasko sigorta priminin %100'ünü geçmesi halinde, sigortalılardan yıllık primin belli bir yüzdesi (örneğin, %25'i oranında) ek prim alınmaktadır. Üç veya daha fazla hasarın aynı dosyada "tek hasar" gibi işlem görmesi durumunda bazı sigortalılar haksız olarak bu "ek primi" ödemekten kurtulmaktadır. Hasar esnasında poliçede gösterilen "özel indirimlere" uymayan bir durum söz konusu ise tazminatım nasıl hesaplanır? Özel indirimler, "meslek indirimi, alarm/immobilizer indirimi, beş ya da on yıllık ehliyetli sürücü indirimi" gibi indirimlerdir.

          Hasar anında sigortalının poliçede belirtilen ve beyanına istinaden verilen özel indirimlerin koşullara uymadığı tespit edilirse, primde yapılan bir indirim oranı kadar meblağ, hasar tazminatından indirilir.

          Örneğin, poliçe düzenlenirken beyana göre %5 alarm indirimi yapılmıştır. Ancak hasar tespiti sırasında aracın alarmının olmadığı anlaşılmıştır. Eksper tarafından saptanan 500 YTL tutarındaki hasarın %5'i olan 25 YTL tutarındaki kısmı, bu koşula uymama nedeni olarak ödenecek olan hasar tazminatından indirilir. Ayrıca bu özel indirim bir ek belge ile kaldırılır ve prim farkını sigortalının ödemesi gerekir.
          Ruhsatta yazılı isim ile poliçede yazılı isim farklı ise hasar tazminatı ödenir mi?
          Ruhsatta kimin ismi yazılı ise poliçenin de o kişi ya da kuruluş adına düzenlenmiş olması gerekmektedir. Hasar tazminatı, poliçede adı geçen kişi veya kuruluşa ya da onların belirlediği yasal temsilcilerine ödenir. Hasar tazminatını fatura ile talep edebilir miyim?
          Hasar ihbarınızı sigorta şirketine yaptığınız sırada size tahmini hasar miktarı sorulmaktadır. Herhangi bir hasara eksper gönderip göndermemek sigorta şirketinin insiyatifindedir. Hasarınıza eksper gönderilmemiş ise, hasara ait parça ve işçilik faturaları (diğer gerekli belgelerle birlikte) talep edilerek dosyanız sonuçlandırılır ve hasarınız tazmin edilir.
          Aracım hangi koşullarda Pert Total yani Tam Hasarlı kabul edilmektedir?
          Hasara uğrayan aracınız için yapılan ekspertiz işleminde; parça ve onarım masrafları toplamının aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç değerine ulaşması veya rayiç değerini geçmesi halinde, araç tam hasarlı olarak kabul edilmektedir.

          Ayrıca, aracın parça ve onarım masraflarının toplamı belli bir boyuta (örneğin kaza tarihindeki araç rayiç bedelinin %70'ine) ulaşmış ise, aracın onarılarak yeniden trafiğe çıkartılması ekonomik olmayacağı gibi, can ve mal güvenliği açısından da riskli görülebilir. Bu durumdaki sigortalı araç yine "Tam Hasarlı" olarak kabul edilir.

          Burada belirtilen %70 oranın hiçbir yasal dayanağı yoktur. Ancak uzun yıllara dayalı sigorta sektöründe oluşturulmuş ortak bir uygulamadır. Sigortalı ve sigortacı bu ortak uygulamada aynı fikirde olurlarsa hasarlı araç tam hasarlı olarak kabul edilir.

          Sigortalı istemiyor ise aracın işçilik ve parça masrafları aracın piyasa rayiç bedelini aşmıyor ise, sigorta şirketi hasarlı aracı tek yanlı olarak tam hasarlı olarak kabul edemez.

          Tam hasarlı kabul edilen aracım için ne kadar hasar tazminatı ödenecektir?
          Aracın tam hasarlı kabul edilmesi halinde; sigortacının azami sorumluluk haddini geçmemek üzere kaza tarihindeki rayiç değeri ödenir.

          Ayrıca hasarlı aracın hurda değeri de araştırılır ve aracın hasarlı hali ile ekonomik değeri tespit edilir. Sigorta şirketleri hasarlı araçları devir almadıkları için araç bu hali ile sigortalıya terk edilir.

          Aracın kaza tarihindeki piyasa rayiç değerinden, hurda bedeli indirilerek kalan kısmı sigortalıya ödenir.



          Yorum

          İşlem Yapılıyor