Mehmet Baki'nin haberi
Bakanlık, Türk Dişhekimleri Birliği'nin (TDB) diş tedavisinde 8-9 ay sonrasına verilen randevuların önüne geçmeye yönelik hazırladığı teklife sıcak baktı. Bütün il sağlık müdürlüklerine talimat gönderen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bundan böyle özel diş merkezleri SSK'lılara açılana kadar köprü tedavisi ve protez yaptırmak isteyen hastaların özel laboratuvarlara sevk edilebileceğini açıkladı. Bu sayede ilk etapta protez ve köprü tedavisinde yaşanan yığılmanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Maliye Bakanlığı ile sosyal güvenlik kuruluşlarına da bilgi amacıyla gönderilen genelge ile diş ağrısından muzdarip hastalara kısa sürede tedavi imkanı getirilmiş oldu. İleriki aşamada ise bütün ağız ve diş sağlığı merkezleri SSK'lıların her türlü diş tedavisini karşılayacak.
Sağlık Bakanı Akdağ, özel kurumların diş tedavisinde Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK’lılara açılması için kurulan heyetle dün toplantı yaptı. Yapılacak çalışmanın çerçevesini çizen Akdağ, konuyla ilgili rapor hazırlanmasını istedi. Sistemin hayata geçmesi için bakanlık ve TDB üyelerinden oluşan heyet, bir süre çalışmalara devam edecek.
Türkiye’de yaklaşık 20 bin diş hekimi bulunuyor. Ancak kamu hastanelerinde çalışanların sayısı 5 bin 500. Geri kalanlar özel kurumlarda çalışıyor. Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, kamuda çalışan diş hekimleri ile vatandaşın diş tedavisinin karşılanamayacağını vurguluyor. Türkiye’de toplam 17 bin diş tedavisi veren özel muayenehane olduğunu kaydeden Yıldırım, bunların SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’lulara açılmasıyla birlikte kuyruk çilesinin biteceğini söyledi. TDB Başkanı’na göre, kamuda çok az sayıda diş hekimi çalıştığı için hastaya 1 yıl sonrası için randevu veriliyor. Kamu hastanelerinde yılda 10 milyon tedavi yapılabiliyor. Ancak Türkiye nüfusunun ihtiyaç duyduğu tedavi sayısı 370 milyon. Yıldırım’a göre kamudaki diş hekimleri ile vatandaşın ihtiyaç duyduğu diş tedavisi ancak 37 yılda çözülebilir.
29 Nisan 2006’da yürürlüğe giren ‘2006 Yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Talimatı’na göre devlet memurları diş tedavisi için özel kurumlardan faydalanabiliyor. Ancak memurun özel kurumlara sevk edilebilmesi için kamu hastanesinde 90 gün içinde diş tedavisinin yapılamayacağının belgelenmesi gerekiyor. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’lular ise diş tedavisi için hastanelerin verdiği randevu tarihini beklemek zorunda kalıyor. Bütün kamu hastanelerinde diş polikliniği olmadığı için SSK’lılar, tedavi için bazen bir yıl bekleyebiliyor.
Zaman
Yorum