. Aksu, buluşunu tescil ettirmek üzere Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğunu söyledi. Aksu, AA muhabirine, Türkiye'de ilk kez bor madeninden enerji üretme yöntemine yönelik bir araştırmanın Bozok Üniversitesi bünyesinde yapılıp, sonuç alındığını belirterek, ''Motorlu araçların kullandığı benzin, mazot ve LPG'ye alternatif olarak yakıt üretme çalışmaları yapılıyor ama bordan enerji elde etme yöntemi ilk'' dedi.
Bor madeninden hidrojen yakıt elde edebilmek için bir yıldır deney yaptığını vurgulayan Aksu, laboratuvar ortamında 2 bin 700 ila 4 bin kalori arasında ısı elde ettiğini, yakıtın endüstriyel ölçekte uygulanmaya konulmasını arzuladığını kaydetti.
-''ÇEVRE DOSTU BİR YAKIT''-
Yrd. Doç. Dr. Aksu, elde edilen alternatif kalorifer yakıtının çevre dostu olduğunu ve yüzde 100 yerli üretimle elde edileceğini belirterek şöyle konuştu:
''Elde ettiğimiz alternatif yakıt, çevre dostudur. İşlenip, bir nevi kömür haline getirilen yakıt, kalorifer kazanlarında kullanılabilecek. Yakılan madde tamamen yok oluncaya kadar tekrar, tekrar kullanılabilme özelliğine sahip. Bu özelliği ile de diğer katı ve sıvı yakıtlardan daha ekonomik, daha çevre dostu ve aynı zamanda da ısı düzeyi yüksektir. Bu yakıtın patentini almak üzere gerekli başvuruyu yaptım. Bu yakıtın, endüstriyel ölçekte uygulamaya konulabilmesi için müteşebbis arıyorum.''
Aksu, deneyleri sırasında laboratuvar malzemesi olarak düdüklü, tencere ve ızgaradan yararlandığını da belirterek, ''Yapmış olduğum çalışmada iki tencere, bir ızgara kullanmam gerekiyordu. Düdüklü tencerenin bir bölümünü kesip kalorifer kazanına dönüştürdüm. Üzerine kapalı bir tencere koyup, deneylerimi bu yöntemle gerçekleştirip, sonuç aldım'' dedi.
(aa)
Yorum