Forumu ilk ziyaretiniz ise, yukarıda bulunan FAQ linkine tıklayın. Mesaj göndermeden önce KAYIT
olmanız gerekebilir. Mesaj göndermeye başlamak için, aşağıdaki seçimden ziyaret etmek istediğiniz forumu seçin.
Aldığım SMSdeki seri numarası (IMEI) benim değil, Bu seri numaralardan (IMEI) sorumlu muyum, ne yapmam gerekir?
Hattınız ile deneme amaçlı veya kısa süreli kullandığınız farklı bir cihaz oldu ise , operatörler tarafından bu cihazlar da dikkate alınmış ve size SMS ile hatırlatılmış olabilir.Sorumluluğu şu anda size ait cihazlar için kayıt yaptırma sorumluluğunuz bulunmaktadır. Sorumluluğunuz dışında bir cihaz için SMS almış olmanız halinde dahi herhangibir işlem yapma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Cihazların kayıt altına alınması ile ilgili Kanun ve Yönetmelik nedir?
Kanun: TBMM tarafından onaylanarak 12.Temmuz.2005'de yürürlüğe giren 5392 sayılı Kanun ile Elektronik Kimlik Bilgisi Yasal olmayan mobil telefon cihazlarına ilişkin düzenleme getirilmiştir. Yönetmelik: Telekomunikasyon Kurumu tarafından yayınlanan Yönetmelik ile 5392 sayılı kanunun uygulamaları detaylandırılmıştır. Sizi nasıl etkiliyor: Eğer bir mobil telefon cihazı kullanıcısı iseniz ve cihazınızın elektronik kimlik bilgisi yasal değil ise ilgili kanun ve yönetmelik sizi etkileyecektir.
Telekomünikasyon Kurumu tarafından belirlenen kurallar dışında olan cihazlar af kapsamına alınmayacaktır. Başvurunuz halinde gerekli kontroller yapılacaktır.
Seri numarası (IMEI) nedir?
seri numarası (IMEI) : Mobil telefon Cihazınıza ait ve üretici firma tarafından üretim esnasında cihaza tanımlanan, yasal olarak dünyada tek olması gereken numaradır. Her mobil telefon cihazının ayrı bir numarası vardır. Aynı mobil telefon cihazının içinde farklı hatlara ait sim kart kullanırsanız, seri numarası (IMEI) numaranız değişmez.15 haneden fazla hane olursa ilk 15 hane geçerlidir.
Kullandığım cihazın seri numarasını (IMEI) nasıl öğrenebilirim?
Cihazınızın üzerinde *#06# tuşladığınız zaman ekranda beliren numaradır.
Cihazımın kanuna uygunluğunu nasıl kontrol edebilirim?
Cihazların kayıt işlemi; üretici firmaların her bir cihaz için ayrı belirlediği; 15 haneli uluslararası mobil cihaz seri numarası kısaca seri numarası (IMEI) ile yapılır. Seri numarasına (IMEI); cihazın üzerinde *#06# tuşlayarak ulaşabilirsiniz. Seri numaranızın (IMEI) kayıtlı olup olmadığını http://imei.tk.gov.tr internet adresinden ücretsiz sorgulayabilirsiniz.
http://imei.tk.gov.trinternet adresinden yapılan sorgulamada "kayıtlı" mesajını aldım. Bir işlem yapmam gerekiyor mu?
Sorgulamada kayıtlı bilgisi alınan cihazlar kanuna uygundur yani kayıt altındadır ve herhangibir işlem yapılması gerekmemektedir.
Kayıp-Çalıntı nedeniyle savcılık başvurusu bulunan ve operatörler tarafından kullanıma kapatılması talep edilen cihazlar, kayıtlıdır mesajı alsa dahi 5392 sayılı kanun gereği bir daha açılmamak suretiyle kullanıma kapatılmaktadır.
http://imei.tk.gov.trinternet adresinden yapılan sorgulamada "bulunamadı" mesajını aldım. Bir işlem yapmam gerekiyor mu?
Sorgulamada "BULUNAMADI" bilgisi alınan cihazlar, 12.12.05 tarihine kadar kayıt altına alınmadığı takdirde, kanun gereği kullanıma kapatılacaktır.
Kayıt işlemi yapılan seri numaraları (IMEI), ancak Telekomünikasyon Kurumu tarafından güncellendikten sonra, sorgulama veri tabanında "KAYITLIDIR" olarak görülecektir.
Avea tarafından bilgilendirme SMS'leri abonelerine gönderilecek. Sorgulamada "BULUNAMADI" bilgisi alındığı halde, SMS almamış olan aboneler İletişim Merkezleri'ne başvuruda bulunmalıdır.
Ücret karşılığında fiş veya fatura alabilecek miyim?
5 YTL kanunen kabul edilmeyen gider statüsündedir. İletişim Merkezleri'nde işlem yapmanız durumunda mutlaka tahsilat makbuzunuzu talep ediniz.
Cihaz kullanıcılarından tahsil edilen 5 YTL operatörlerin geliri mi?
Hayır. Tahsil edilen 5 YTL'nin 4 YTLsi TK'ya aktarılmaktadır. 1 YTL operatörlerde kalmaktadır.
Birden fazla cihaz kaydettirebilir miyim? Sınırlama var mı?
Bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. İletişim Merkezleri'nden birden fazla kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Yeni bir cihaz alırken nelere dikkat etmem gerekir?
Faturasının satıcıdan alınması ve saklanmasını , gereğinde mobil işletmecilere ve resmi mercilere gösterilmesini
Faturada yazılı seri numarası (IMEI) ile cihazın arkasında yazılı seri numarasının (IMEI) ve *#06# tuşlanarak cihaz ekranında çıkan seri numarasının (IMEI) birbiri ile aynı olduğunun kontrol edilmesini tavsiye ederiz.
Telefonumla ilgili kayıdı ne zaman yapmam gerekiyor?
Seri numarası (IMEI) kaydını en geç 13.12.2005 tarihine kadar yaptırmanız gerekmektedir. Yani işlemler için son gün 12.12.2005 tarihidir.
Telefonumu kayıt ettirmezsem hattım kapanır mı?
Yasa gereği kayıt altına alınmayan cihazlar 13.12.2005 tarihi itibariyle kullanıma kapatılacaktır.
Türk Telekom bayileri kayıt işlemi yapıyorlar mı?
Kayıt altına alma işlemi GSM operatörleri tarafından yapılmaktadır.
Yurtdışından gelen cihazları kayıt altına almak için ne yapmam gerekli?
Cihaz, kanunun yürülüğe girdiği 12.07.2005 öncesi alınmış ve kullanılmaya başlanmış ise af kapsamındadır ve faturası yoksa 5 YTL kayıt ücreti ödenerek de kullanılmaya devam edebilir. Bu kayıt işlemi 9858'e seri numarasının (IMEI) gönderilmesi ile veya Avea İletişim Merkezlerinde kayıt ücreti ödeyerek yapılabilir.
Ancak 12.07.2005 sonrası faturasız olarak alınmış veya yurda yasal olmayan yollarla girmiş cihazların kayıt altına alınabilmesi için fatura ibraz edilmesi zorunludur, af kapsamında olmayan bu cihazlar faturası ibraz edilemiyorsa 13.12.05 tarihi itibariyle kullanıma kapatılacaktır. Af kapsamında olmayan cihaz kullanan abonelerinin kayıt işlemleri fatura ibraz edileceği için sadece İletişim Merkezleri aracılığıyla yapılabilir.
Seri numaram (IMEI) TK 'nın web adresinde bulunmuyor. Fatura ile almıştım. Faturamı ibraz edip nasıl kayıt altına alabilirim? Bunun için ücret ödeyecek miyim?
aboneler İletişim Merkezleri'ne orjinal faturaları ibraz ederek , kayıtsız cihazları gerekli kontroller sonrasında ücretsiz olarak kayıt altına aldırabilir.
Yasal Uyarı başlığı ile iletilen SMS'de belirtilen seri numarası (IMEI) ile şu anda kullandığım cihazın seri numarası (IMEI) birbirini tutmuyor. Hangi telefonu kayıt altına aldıracağım?
Size gelen SMS'lerde yeralan seri numarası (IMEI) seri numarasına sahip cihazlar sizin ise veya sorumluluğunuz dahilinde kullanılıyor ise kayıt altına aldırmanız gerekmektedir. Geçici olarak kullandığınız ve asıl sorumluluğu başkasına ait olan telefonlar için SMS almış olabilirsiniz. Cihaz sorumluluğu size ait değilse dikkate almayınız.
Kullanmak istediğiniz cihazlarınız kayıt altında değil ise, kayıt altına aldırmanız gerekmektedir. Kayıt altına alınmayan telefon cihazları 13.12.05 tarihinden sonra kullanılamayacaktır.
Telefonumu kayıt altına aldırmak istemiyorum. Cihazın kapatılması dışında kanuni bir yükümlülüğüm olacak mı?
Kapatılan cihazlar TK'ya bildirilmiş olacaktır. Bundan sonraki yürütülecek süreç TK inisiyatifindedir.
İşlem yapıldıktan ne kadar sonrahttp://imei.tk.gov.trinternet adresindeki listede bilgim güncellenir?
Avea gün içerisinde yapılan kayıt işlemlerini günlük olarak Telekomünikasyon Kurumu 'na iletecektir. http://imei.tk.gov.tr adresindeki güncellemeler Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılacaktır. Kayıt işlemi yapılan seri numaraları (IMEI), ancak Telekomünikasyon Kurumu tarafından güncellendikten sonra,TK internet sitesinde sorgulama veri tabanında "KAYITLIDIR" olarak görülecektir.
12.07 tarihinde Kanun yayınlandıktan sonra faturasız cihaz aldım. TK internet sitesinde "BULUNAMADI" olarak görülmekte.Bu cihazımı kayıt altına aldırabilir miyim?
Kanun yürürlüğe girdikten sonra yırtdışından satın alınan/ yasal olmayan yollardan yurda getirilen cihazların faturası ibraz edilemiyorsa Telekomünikasyon Kurumu'nun af kapsamında değildir ve 13.12.2005 tarihinden sonra kullanıma kapatılacaktır.
Kayıt işlemi süresince yurt dışındaydım; o yüzden cihazımı kayıt altına alamadım ve şimdi çalışmıyor ne yapmam gerek , cihazım hiç çalışmayacak mı?
Hayır, cihazınızı kayıt altına aldırabileceksiniz. Yeni yönetmeliğe göre; Kurum kayıtlarında yer almadığı belirlenen cihazların sahipleri veya kullanıcıları, başvuru süresi dahilinde yurtdışında bulunmaları, tedavi görmeleri, cezaevinde bulunmaları gibi mücbir sebeplerle kayıtlarını yaptıramamış ise , durumlarını belgelendirerek, Kurum ya da Kurum Bölge Müdürlüklerine doğrudan veya posta yoluyla ya da abone kayıt merkezlerine bizzat müracaat etmek suretiyle 5 YTL kayıt ücreti karşılığında cihazlarının kaydedilmesini sağlayabilecekler.
ben suudi arabistandan dokunmatik ekran bir tel getireceğim fakat bu tel türkiyede yok ben bu telefonu burada kullanabilirmiyim acaba lutf cevap yazarmısınız
pint
yurtdışından bir tane telefon getirtsem.kullanmak için ne yapmak gerekir.gümrüğe ne kadar ödeniyor.
telefonu getiren kişi yurtdışından telefonu aldığı yerden fatura ya da benzeri bir belge almak zorunda. türkiye' ye girişte fatura ve pasaportu ile birlikte, bildiğim kadarıyla, ücret ödemeden kayıt ettirebiliyor.
ben suudi arabistandan dokunmatik ekran bir tel getireceğim fakat bu tel türkiyede yok ben bu telefonu burada kullanabilirmiyim acaba lutf cevap yazarmısınız
pint
türkiye' ye girişte pasaportunuz ve telefonun faturası ile birlikte kayıt ettirebilirsiniz.
BENIMDE ARKADASA BENZER BIR DURUM VAR BANA SUUDI ARABISTANDAN KARGO ILE BIR CEP TELEFONU GELECEK PEKI BU DURUMDA NASIL KAYIT ALTINa alabilirim fatura gönderen kişi adına kesilirse kayıt altına alamazmıyım yardımcı olursanız sevinirim
Bi Arkadaşım Almıştı Anycool Marka Geçenlerde Kayıt Kurumundan Bir Sms Geldi 10 Gün İçinde Kapanacaktır Aldıgınız Yere Başvurun Diye
Bende Alacaktım Ama Vazgeçtim Biraz Daha Para Verip Faturalı Almak Daha Avantajlı Olur 2 yılda Garantisi Olur
Yorum