Bellek Noktası (Memory Ppot) adı verilen çip sayesinde dijital içerik günlük hayatın parçası haline geliyor. Bir kağıda yerleştirilecek bu çip sayesinde, yazılı dokümanlar bilgisayara aktarılabilecek. Bu teknolojinin sonraki aşamasında ise cep telefonu, bilgisayar, yazıcı ve fotoğraf makinelerine entegre edilecek.
KAÐIT, plastik, kart ya da başka cihazların üzerine ya da içine iliştirilecek çip sayesinde fotoğraf, yazılı doküman, ses gibi bilgileri bilgisayara aktarmak bir kaç saniyede mümkün olacak. Teknoloji çözümleri sağlayıcısı HP’nin Paris’te, ’HP Lab University 2006’da tanıttığı Memory-Spot (Bellek Noktası) sayesinde dijital içerik günlük hayatın bir parçası haline gelecek. 1.4 milimetre boyutunda çip şeklindeki Memory-Spot’la fiziksel ve dijital dünya arasında köprü kurulacak. Kenarında bu çipin bulunduğu kağıttaki bilgiler, okuyucunun üzerine tutulmasıyla anında bilgisayara aktarılabilecek. Memory-Spot’ta ses de saklanabilecek. Her türlü sesin kaydedilebileceği çipteki sesler, okuyucuya tanıtılarak kolayca dinlenebilecek. Bellek-Noktası, kayıt tutmak, fotoğraf, bilgi ve sesi aktarabilecek şekilde tasarlandı.
ANINDA BİLGİ TRANSFERİ:
Şimdilik 1 Mbit’lik bilginin aktarılabildiği Memory-Spot, diğer RFID (Radyo Frekansıyla Tanıma) teknolojileri gibi kablosuz değil. Bir okuyucuyla algılanabilecek şekilde tasarlanmış ve daha güvenli olması sağlanmış. İçinde anten olan 1.4 milimetre boyutundaki Memory-Spot bir hastanın koluna takılarak, o kişiyle ilgili bütün bilgilere ulaşılmasını da sağlayacak. Lisans ve pasaportlara takılabilecek Bellek-Noktası’yla da anında o kişiyle ilgili bilgilere ulaşmak mümkün olacak.
CEP TELEFONUNA DA TAKILACAK:
Memory-Spot bir sonraki aşamada bluetooth’a uyumlu hale getirilerek, cep telefonu, bilgisayar, yazıcı ve fotoğraf makinelerine entegre edilecek. Bu cihazlara entegre edilen çiplerle dokümanlar, fotoğraflar, saniyeler içinde işleme konulabilecek. Örneğin, Memory-Spot’un bulunduğu yazılı bir kağıt, yazıcıdaki Memory-Spot’a tanıtılınca bilgisayara gerek kalmadan çıktı alınabilecek. Ya da Bellek - Noktalı cep telefonuyla çekilen bir fotoğraf, foto yazıcısındaki Bellek-Noktası’na tanıtılarak kabloya gerek kalmadan anında yazdırılabilecek.
DÖRT YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR:
HP Laboratories’den John Waters, dört yıldır bu teknoloji üzerinde Bristol Laboratuvarı’nda calıştıklarını ve üç yıl içinde Memory-Spot’un kullanıma hazır hale geleceğini belirtti. Çeşitli ürünleri olan ve bunların bilgilerini saklama ihtiyacı duyan firmalardan bu teknolojiyi kullanma yönünde kendilerine talep geldiğini aktaran Waters, bu teknolojinin kimya, yasal doküman, ilaç ve sağlık gibi sektörlerde kısa zaman içinde kullanılabileceğini aktardı. Memory-Spot’un yeni bir fikir olduğunu dile getiren Waters, ürünü ya kendilerinin pazara sunacağını ya da lisans vereceklerini kaydetti.
Zayıf gösteren fotoğraf makinesi
BU yıl piyasaya altı yeni dijital fotoğraf makinesi sunan HP, dokuzuncusunu düzenlediği laboratuvar etkinliğinde Photosmart R967’yi de tanıttı. 10 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekilmesini sağlayan R967, slim effect (zayıflatma) özelliğiyle dikkat çekiyor. Bu makineyle fotoğraf çektirenler, slim effect’i kullanarak kendilerini fotoğraflarda daha zayıf gösterebiliyor. 7.6 santimetre LCD ekrana sahip R967, eylül ayında Türkiye pazarına sunulacak.
Tweety’li bilgisayarlar
HP, bilgisayarların dış kaplamalarıyla ilgili ürünlerini de tanıttı. Artık düz dış kaplamaya sahip bilgisayar kasa ve monitörleri renklenecek. Spiderman, Tweety gibi çizgi film karakterleri, çocuğunun ya da kişinin kendi fotoğrafının bulunduğu çıkartmalar bilgisayarların dış yüzeylerini renklendirecek. Dizüstü bilgisaylarda da kullanılabilecek bu çıkartmaların ücreti 5 Euro civarına olacak.
Dizüstünde film keyfi
EÐLENCEYE yönelik dizüstü PC’si HP Pavillion dv9000, dizüstü bilgisayarda film izlemek ve oyun oynamayı keyifli hale getiriyor. 17 inçlik ekranı bulunan dv9000, ultra parlak gösterime sahip. NVIDIA GeForce Go 7600 grafikle dijital eğlence deneyimi sunuyor. İki kulaklığı ve entegre mikrofonu bulunan bilgisayar, eğlenciyi aile ve arkadaşlarla paylaşmaya da olanak sağlıyor.
Hürriyet