Kırıkkale’de 25 milyon yıllık fosil

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Kırıkkale’de 25 milyon yıllık fosil





    Kırıkkale’de jeolojik kazı yapan Türk bilim insanları, tarihin en büyük memeli hayvanlarından olan gergedana ait 25 milyon yıllık fosiller buldu. Kırıkkale’nin Delice ilçesi yakınında çalışan Maden Tetkik Arama (MTA), Paris Ulusal Doğa Tarihi Müzesi ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Bölümü uzmanlarından oluşan bir ekip, anne, baba ve 6 aylık bir yavruya ait gergedan fosillerine ulaştı.


    Ekip adına konuşan Paris Milli Doğa Tarih Müzesi Paleontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şevket Şen, “Gergedanların 6 metre boyunda olduğunu tahmin ediyoruz. Karada yaşamış, gelmiş geçmiş en büyük memeliler. Bizim çalışmamızda 3 gergedana ait sağ pazu, kaval ve baldır kemikleri bulundu. Daha önce Pakistan, Kazakistan, Çin ve Moğolistan’da fosiller bulunmuştu” dedi.

    MTA TABİAT TARİHİ MÜZESİ’NDE SERGİLENECEK
    Gergedanların büyük yapraklarla beslendiğini ifade eden Prof. Dr. Şen, “Demek ki o tarihlerde burada geniş yapraklı bitki türleri vardı. Burada bulduğumuz fosilleri MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nde sergileyeceğiz” diye konuştu.

    Gergedan fosili bulan ekip, MTA Tabiat Tarihi Müzesi Müdürü Alaattin Vural, Paris Milli Doğa Tarih Müzesi Paleontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şevket Şen ve MTA’dan Paleontolog Sibel Karaman’dan oluşuyor. Ekip, bölgedeki çalışmanın arazilerin jeolojik yapısı ve toprak tabakasının oluşum süreçlerini araştırıyor. Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Çin ve Moğolistan’dan sonra Baluchitherium‘un fosilleri bulunan 5’inci ülke oldu.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor