Rahmi Koç, Türkiye Erozyonla Mücadela Vakfı'nın (TEMA) karada 'Türkiye çöl olmasın' diye uğraş verirken, TURMEPA'nın da 'denizler çöp olmasın' diye mücadele ettiğini söyledi. Ülkede denizlerin kirlendiğine dikkat çekmek için 1994 yılında 27 çevre gönüllüsü ve deniz sevdalısı arkadaşı ile Deniztemiz/ TURMEPA'yı kurduklarını belirten Rahmi M. Koç, denizde1 cam şişenin 1 milyar yılda 1 plastik şişenin 450 yılda kaybolduğunu kaydetti.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile birlikte Fethiye Deniz Gözlem Evi'ni açtıktan sonra TURMEPA'nın etkinliklerine destek vermek için Türkiye'de yat turizminin başkenti Fethiye Göcek'e giden Rahmi Koç, Göcek Marina'da derneğin çalışmaları ile ilgili açıklamada bulundu.
Göcek Koylarının Temizlenmesi Projesi kapsamında 3 adet deniz temizleme teknesi inşa ettiklerini belirten Koç, denize indirilecek teknelerin denize atık bırakan yat, tekne, gemi ve otellerin takibini yapacağını ifade etti.
Türkiye'de sanayi tesislerinin yüzde 98, belediyelerin yüzde 95'i ve turizm tesislerinin yüzde 80'inde atık arıtma tesislerinin olmadığına dikkat çeken Koç, bazı otel ve endüstriyel işletmelerin elektrik parası fazla gidecek diye denizleri kirletmeye haklarını olmadığını söyledi. Koç, "Gelecek kuşaklara daha güzel çevre ve deniz bırakmak için denizlerimize sahip çıkmalıyız. Sürekli söyledik. Denizlerimiz elden gidiyor. Deniz canlılarının çeşidi her geçen gün azalıyor ve nesli tükeniyor. Bu öyle bir dava ki hududu yok, üstesinden gelmek için memleketimizin komşu ülkelerle güç birliği, gönül birliği yapması gerekiyor. Deniz hayattır. Deniz ferahlıktır. Deniz ekmek kapısıdır. Deniz turizmdir. Deniz sıhhat kaynağıdır, bunu öldürmek ise günahtır." şeklinde konuştu.
(Cihan Haber)
Yorum