piponun öyküsü

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • fuga
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 6397

    piponun öyküsü

    Fransa'nın Jura dağı eteklerinde Saint Claude'nin köylerinde pipo yapımının en eski ustaları bulunmaktadır. İlk önce Ateşle Pişirdikleri Çamurdan ticari amaçlı pipo üretmişler; fakat çok hassas olan kil hem ısınmış, hemde çabuk deforme olmuştu. Bunun üzerine mobilya şehri olan Saint Claude'de ahşap üzerine yapılan araştırmalar Erica Arborea'nın ateşe dayanıklı ve kendini koruyan bir sisteme sahip olduğunu gösterdi. Ve taştan, çamurdan yapılan pipoların yerine 1855-1859 yılları arasında Erica en mükemmel materyal olarak kabul edildi. Bu bilgiler Fransa`da şehir kütüphanesinde mevcuttur.

    Ayrıca bir Fransız (Francois Comoy) hakkında piponun imalatını yaptığı hususunda bilgilerde mevcuttur. Francois Comoy 1825'te kilden yaptığı pipoların atölyesini Saint Claude'de kurmuştu. 23 sene sürdürdüğü bu iş, Comoy'un oğlunun 1848'de ilk kez gülkökünü pipo yapımında kullanmasıyla farklı bir boyut kazandı ve Erica piponun tarihi süreci başlatmış oldu.

    Yine bir araştırmaya göre, Ulysse Courrieu isminde bir ustanın Saint Tropez'in Cogolin köyünde 1802'den beri bu kökü pipo yapımında kullandığı kaynaklardan tespit edilmiştir. Bir de kuzey İskandinav ülkelerinde (Adalar, Hollanda, İngiltere, Danimarka,
    İrlanda) ve kuzey buzulları (Kanada) yakınlarında 1900'lü yıllardan sonra çok yaygın bir şekilde kullandığı biliniyor."

    not:sigara dahi içmeyin
    kaynak: pipo.sayfasi.com
  • fuga
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 6397

    #2
    Konu: piponun öyküsü

    Geçmişte ve günümüzde pipo yapımında birçok madde kullanılmıştır. Gül kökü ve Lületaşı günümüzde pipo yapımında en yaygın olarak kullanılan maddelerdir. Ancak bunların yanı sıra pipo yapımında kullanılan değişik maddeler de vardır. Bunlardan biri de; Cam Pipo'lardır.

    Cam pipolar, renkleri ve görünüşlerinden dolayı daha çok süs eşyası olarak kullanılmaktadır. Pipo kullanıcılarının pek de tercih etmediği bir türdür. Ancak az da olsa kullanıcı kitlesi vardır. Piposeverler, kullanmaktan çok koleksiyon amaçlı olarak tercih etmektedir.

    Yorum

    • fuga
      Senior Member
      • 27-08-2004
      • 6397

      #3
      Konu: piponun öyküsü

      GİZEMLİ MİNERAL : LÜLETAŞI
      Dünya rezervinin yüzde 70'i Türkiye'de bulunan 5000 yıllık bir doğa harikası mineral. Yüzyıllardır dışarıya ihraç ettiğimiz, tanımadığımız ve kıymetini bilmediğimiz bir cevher. Usta ellerde yeniden hayat bulan bu gizemli taşı ne kadar tanıyoruz? İşte Avrupa ülkelerinde deniz köpüğü adıyla bilinen lületaşının öyküsü�

      Lületaşı magnezyum ve silisyum esaslı ana kaya parçalarının yerin değişik derinliklerindeki başkalaşım katmanları içinde, hidrotermal etkilerle hidratlaşması sonucu meydana gelir.

      Lületaşının bilimsel ismi sepiyolittir. Sepiyolit 2 MgO, 3 SiO2, 2 H2O bileşiminde magnezyum silikat mineralidir. Kuru iken suda yüzer. Sertliği 2-2,5, yoğunluğu 1-2gr/cm3 arasında değişmektedir. Nemli olduğunda kaygan görünümlü, çok ince taneli, kile benzer, kompakt ve beyaz krem renklidir. Lületaşının toprak içindeyken temizliğini, çıkarıldıktan sonra kolay işlenmesini gözenekli yapısının tuttuğu bu doğal nem sağlar. Doğrudan ya da işlendikten sonra kurutulan lületaşı kaybettiği nem arasında hafifler ve önemli bir direnç kazanır.
      Elektromikroskop çalışmaları sonucu iki türlü sepiyolite rastlanmıştır; Alfa ve Beta sepiyolit. Alfa sepiyolit olan lületaşı bir yarı kıymetli taşken, beta sepiyolit olan sepiyolitik kil bir sanayi madenidir.

      Lületaşı uzun yılların denemeleri sonucu 6 cinse ayrılmıştır. Bu cinslerde aralarında çeşitli türlere ayrılmış bulunmaktadır. Bu ayrımın ana cinsleri önem cinsleri şöyle sıralanabİlir.
      1-SIRALAMALI- Pipo yapımında kullanılır.
      2-BİRİM BİRLİK- Biblo ve pipo yapımında kullanılır.
      3-PAMUKLU- Kadın piposu yapımında kullanılır. (Pipo yapımına en elverişli türdür)
      4-DANELİ- Kadın piposu yapımında kullanılır.
      5-ORTADÖKME- Tespih yapımında kullanılır.
      6-CILIZ- Nikotin emici astar yapımında kullanılır.
      Cılız dışında kalan çeşitler kendi aralarında da ayrıca 12 şer çeşide ayrılırlar. Her cinsin 1'den 7'ye kadar olan türleri iyi 7-10 arası orta 10-12 arası türler düşük kalitelidir.

      Lületaşı Pipolar
      Lületaşı pipolar keşfinden bu yana, tiryakiler arasında lüks pipo olarak görülmüştür. Gerçek bir tiryaki bir gün ona sahip olmak ister. Görünüm ve lezzet açısından şarap gibi zaman geçtikçe gelişir ve eskidikçe değerlenir. Çok hafiftir ve kendine özgü bir kokusu vardır.

      Lületaşı nasıl işlenir?

      Madenden çıkarılan lületaşı temizlenir. Özel bir süreçle yumuşatılan lületaşı, özel bir bıçakla oyularak pipo haznesi haline getirilir, özel bir cins su kamışıyla parlatılır. Daha sonra ispermeçete ve balmumuna daldırılarak sertleştirilir. Son aşamada da pipo haznesine sapı takılır.

      Yorum

      • mavixmavi
        Junior Member
        • 17-10-2007
        • 232

        #4
        Konu: piponun öyküsü

        teşekkürler hocam emeğine sağlık

        Yorum

        İşlem Yapılıyor