Almanya'daki bir gösteri sırasında çekilen fotoğraf. Müzik, ışık oyunları ve akrobatın yeteneği bir araya gelince bu etkileyici görüntü ortaya çıkıyor. Mavi bir sahnede sadece tüllerle havada asılı duran akrobat sadece gösteriyi izleyenleri değil, fotoğrafı görenleri de etkiliyor...
Dünyamızın ne kadar küçüldüğünü gösteren bir o an... Elele tutuşmuş iki sevgili ve doktor muayenesinden geçirilen bir diktatörün aciz ‘o’ anı aynı karede buluşmuş. Fotoğraf Hong Kong'un kalabalık caddelerinden birinde çekilmiş. Bu iki sevgili gibi herkes durmuş caddede... Onları durduran bu dev ekrandaki Saddam görüntüleri... Tüm dünyada olduğu gibi Hong Kong'da da ''bu ibret tablosu'' herkesin kanını donduruyor.
Haftaya damgasını vuran bir başka ‘o’an... Fotoğraf Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den... Binlerce Azeri cuma akşamı kaybettikleri eski cumhurbaşkanları Haydar Aliyev'in cenazesi için toplanmış, Aliyev'in bir portresini taşıyorlar... Aliyev, ''ben ölmedim'' der gibi sanki kendi cenazesini izliyor bu karede...
Associated Press fotoğrafçısı tarafından Sudan'da çekilen bir fotoğraf. Ülkenin güneyindeki kabilelerden birindeki cüzzam hastalarından biri yansıyor objektife... Görüntü hiçbirşey söylemeye yer bırakmayacak kadar çarpıcı. Cüzzam hastasının her halinden yardıma ne kadar ihtiyacı olduğu anlaşılıyor. Zaten o da kabileyi ziyarete gelen Katolik rahiplerden birinin koluna yardım umuduyla sarılıyor…
Yunanistan'ın başkenti Atina'da çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Pentatlon müsabakasına katılan Rus ve Polonyalı sporcular yansıyor objektiflere… Finish çizgisini daha birkaç saniye önce geçmişler ama yüzlerinde de bedenlerinde de zorlu yarışın izleri hala görülebiliyor. Belki aylarca bu müsabakaya hazırlandılar ama 3 bin metreyi katettikten sonra yaşadıkları yorgunluk ‘o’ anda belli ki herşeyden fazla hissediliyor.
Fotoğraf gelecek yıl Atina'da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için hazırlanan salonda çekildi. Bazen gölgeler görülemeyen birçok şey hakkında fazlasıyla bilgi verebiliyor.. Fotoğrafçının objektifini yönelttiği bu gölgeden de bu ayakların sahibinin bir halterci olduğunu, ‘o’ anda antrenman yaptığını anlamakla kalmıyoruz. Gölgeye bakarak, haltercinin formunun bir hayli yerinde olduğunu ve kaldırdığı ağırlığın onu pek zorlamadığını da anlayabiliyoruz.
Ami Vitale’nin gözünden, Keşmir'de çekilen bir fotoğraf… Parmaklıklar ardında genç bir kadın. O coğrafyada yaşayan birçok insan gibi kuşkusuz onun da sıkıntıları var ama ‘o’ anda bu sıkıntılarını pek de düşünmüyor gibi görünüyor. Çünkü dudaklarında belli belirsiz bir gülümseme, sürmeli gözlerinde ise umut dolu bakışlar var. Fotoğrafçının verdiği bir bilgi bize bu huzurlu ifadenin nedenini de anlatıyor, çünkü genç kadın ‘o’ anda sufist bir azizin duasını izliyor…
Çin'den bir ‘o’ an... Evsiz bir Çinli kaldırıma uzanmış, biraz kestiriyor. Üşüdüğü ve pek de rahat olmadığı her halinden belli ama o sokakta ona dikkat eden hatta varlığından haberdar olan pek kimse de yok gibi. Fotoğraf, büyük şehirlerde yaşamın ne kadar bireyselleştiğini ve birinin yaşamındaki en büyük sorunun bazen diğerlerince fark bile edilmediğini anlatmaya yetiyor..
Afganistan'ın başkenti Kabil'de çekilen bir fotoğraf. Afganistan'da kadınlar burkaları olmadan sokağa çıkamıyor. Askerlerin bulunduğu bir kontrol noktasından geçen bu kadın da burkasını giymiş. Ama bu fotoğrafta bir başka ayrıntı daha göze çarpıyor. Belli ki kadın burkasının altına sadece kendisini değil, çocuğunu da gizlemeyi tercih etmiş. Fotoğrafta göremiyoruz ama kucağındaki bir kız çocuğu ise kendisini bekleyen gelecek hakkında daha çok küçük yaşta bir fikir edinmek zorunda kalıyor.
Fotoğraf Amerika Birleşik Devletleri’nde çekildi. ‘O’ anda gözyaşlarına hakim olamayan iki kardeş var. Gözyaşlarının nedeni ise, fotoğrafı gören herkese kendi çocukluğunu anımsatıyor… Çünkü onlar çocukluğunda herkesi biraz ürküten bir nedenden dolayı ağlıyor. İki kardeş ‘o’ anda grip aşısı oluyor. Her çocuk gibi de birazcık acıdan ama daha çok korkudan ağlıyorlar.
Rusya'nın başkenti Moskova'da çekilen bir fotoğraf. Ruslar’ın Matruşka bebekleri ünlüdür ama öyle görünüyor ki bu bebekleri üretenler artık alternatif motifler de seçmeye başlamışlar. Bir sokak satıcısının tezgahındaki Rusya Devlet Başkanı Putin'in resminin bulunduğu bu Matruşka bebeği de fotoğrafçının dikkatinden kaçmamış. Putin de burada çok hüzünlü görünmüş...
Fotoğraf Japonya'dan... Çin takvimine göre önümüzdeki yıl, yani 2004, ‘Maymun yılı’ olacak. Japonya’da makakların yaşadığı adada, bir de sıcak su kaynağı bulunuyor. Makaklar bu kaynağın ya da başka bir deyişle saunanın keyfini öğrenmişler. Kışın açık havada termal rehavet, makakların kızaran yüzlerinden ve baygın gözlerinden anlaşılabiliyor.
Siyahlardan arınma ümidiyle çırpınan Afgan topraklarından bir ‘o’ an. Ümidin bitmediği Afganistan'da geleceğin fotoğrafı adeta. Bir balon satıcısı, pazarda mola verdiği sırada çekilmiş bu kare. Arkada bir cami silüetiyle siyahların, grilerin arasından rengarenk balonlar. Nerede olursa olsun çok renkliliğin vazgeçilmez güzelliğini anlatıyor bu ‘o’ an...
Aynı kaderi paylaşan iki İranlı'nın fotoğrafı. Deprem sonrası enkaz arasında ailelerini arıyorlar. Yakınlarını bulmak için küreklerle kazıyorlar enkazı. ''Bir umut, belki yaşıyordur'' ya da en azından cenazeleri çıkarmak gerekir...
Kayakla atlama müsabakasından bir spor fotoğrafı. Elde edilen karede, açının ne kadar önemli olduğunu kanıtlayan bir ‘o’ an. Kayakçı sanki gökyüzünde süzülüyor ve silüeti, sporcunun sağladığı dengeyi ve kendine duyduğu güveni fazlasıyla yansıtıyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen bir fotoğraf. Dünyanın en tanınan tablolarından biridir Mona Lisa... Fotoğraftaki evin sahibi de Mona Lisa'nın gerçek hayranlarından biri galiba. Çünkü tablonun, evinin duvarına sığmayacağını anlayınca, yatay olarak yerleştirmiş. Mona Lisa'nın belli belirsiz gülümseyen ve su bikirintisine yansıyan yüzüyle ‘o’ anda oradan geçen biri... Hepsi birlikte bu ‘o’ anı ortaya çıkarmış. Ayrıca bu duvardaki eğer bir baskı değil de boyama işiyse, badanacı ya da yapan her kimse epey maharetliymiş. Fotoğraf “Picture of Excellence” yani mükemmellik ödülü almış. Bizce badanacıya da mükemmellik ödülü verilmeli...
National Geographic fotoğrafçısı Rendy Olson'un Sudan’da çektiği bir ‘o’ an. Sudanlı çocukların ne kadar zor bir yaşam sürdüklerini anlatmaya yeten bir fotoğraf. Yiyecek bulmakta güçlük çeken bu çocuklar, vücutlarını ve başlarını bir gelenekten dolayı böyle çamurla kaplamamışlar. Asıl neden çaresizlikleri, çünkü saçlarındaki bitlerden ancak bu şekilde kurtulabiliyorlar.
J.B. Russell’ın Angola çalışmasından bir başka kare. İç savaşın etkilerini en fazla hissedenler şüphesiz yoksul aileler. Bir gıda yardımı merkezinde de açlıkla karşı karşıya olan ailelere gıda yardımı yapılıyor. Bu küçük çocuğun sağlıksız görüntüsü belli ki fotoğrafçıyı da karamsarlığa sürüklüyor ve fotoğrafına ''karanlık gelecek'' adını veriyor.