Türk'ün Tercihi Nane Limon

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member

    • 26-01-2004
    • 3696

    Türk'ün Tercihi Nane Limon

    Türkiye Sağlık Davranışları ve Yaşam Tarzları Araştırması 2006’ya göre, hastalanan her beş kişiden biri doktora gitmek yerine, bildiği ilaçları kullanıp kendi kendini iyileştirmeye çalışıyor.
    100 kişiden 5’i ise yine tıptan yardım almak yerine, kendince pratik bulduğu başka yöntemleri kullanıyor. 10 Türk’ten biri ise sağlığını Allah’a havale ediyor. "Yatarsam bir şeyim kalmaz" diye düşünüyor.

    HTP Exclusive Şirketi’nce, 6 bölge, 27 ilden, 15 yaşın üstündeki 11 bin 645 kişiyle yapılan anket Türklerin sağlıklarına gereğince önem vermediğini ortaya çıkardı.

    Araştırmaya katılanların yüzde 68’i herhangi bir hastalıklarının bulunmadığını söyledi. Herhangi bir hastalığı bulunanların yüzde 18’i bir, yüzde 7’si iki, yüzde 7’si üç ve daha fazla hastalığa sahip olduğunu ifade etti.

    Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayanların ise yüzde 71’i hiçbir kronik hastalıkları bulunmadığını söylediler. Oranın yüksekliğine dikkat çeken araştırmacılar, bu sonucu bölgede yaşayanların kronik hastalıklarının farkında olmamalarına bağlıyor.

    Teşhis edilen hastalıklar, aslında bu bölgelerde en fazla bilinen ve şikayet edilen hastalık konusunda da fikir veriyor: Yüksek tansiyon, romatizmal hastalıklar ve kireçlenme, mide hastalıkları. Bunları migren-kronik başağrısı izliyor.

    En sık rastlanan kronik hastalıklardan yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, şeker ve kalp hastalıklarına birlikte bakıldığında, kadınların daha büyük risk altında olduğu görülüyor. 100 kadından 16’sı bu hastalıkları bir arada yaşıyor. Erkeklerde ise oran 11 civarında. Araştırma bu hastalıkların yaşla ilişkisini de bir kez daha gözler önüne serdi. 46 yaşını geçen her üç kişiden birinde, dört hastalıktan birine mutlaka rastlandığı tespit edildi.

    Hastalanan Türk kimin kapısını çalar?

    Doktora, sağlık kuruluşuna başvururum: % 64

    Bildiğim ilaçları kullanmaya başlarım: % 18

    Bir şey yapmam, kendiğinden geçmesini beklerim: % 10

    Eczaneye gider ve tavsiyede bulunmasını isterim: % 5

    Başkalarının tavsiyesini alırım: % 3.

    İki cins arasındaki boy farkı 11 santimetre

    Türk erkeği ve kadını arasında ortalama 11 santimetrelik boy farkı var.

    TSE’ye göre Türk erkeğinin ideal boyu 176, kadınının ise 164 santimetre. Yani mevcut ortalamalar erkeklerde idealin 5, kadınlarda ise 3 santimetre altında kalıyor.

    Kadınların bel çevresi ortalaması 76, erkeklerin 81 santimetre. Yine kadınların ortalama kilosu 64, erkeklerin ise 71.

    BURÇİN BAKKALOÐLU HTP Exclusive İcra Kurulu Üyesi

    Sağlık kuruluşlarının rolü değişmek zorunda

    Türk halkı sağlık durumunu "iyi" olarak değerlendiriyor. Yüzde 68’inde teşhis edilmiş, kronik hastalık yok. Ancak nüfusun beşte ikisi aynı zamanda kendi kendisinin doktoru. Yüzde 36’sı hastalandığında veya hastalık hissettiğinde hekim ya da bir sağlık kurumuna başvurmuyor. Bu bulguyu destekleyen bir diğer sonuç ise Türklerin sağlığına yeterince özen göstermediğini ifade etmesi. Tek başına bu bulgu bile aslında gerek sağlık sistemi, gerekse ilaç firmaları açısından farklı fırsatlara işaret ediyor. Kendi kendisini tedavi eden hastaların ülkesi Türkiye’de, hatalı ilaç kullanımı aslında bir kısır döngüyü de yaratıyor. Türklerin sağlık bilincine kavuşması gerektiği çok açık. Sağlık kuruluşlarının rolü değişmeli ve ilaç pazarı yeniden şekillenmeli.

    Balık etindeyiz

    Araştırmaya göre kadın ve erkeklerin beden kütle endeksleri (boy-kilo oranları) birbirine çok yakın. Kadınlarda 25, erkeklerde 25.3. Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına göre, beden kütle indeksi 25-29.9 kg/m2 arasında olanlar "hafif şişman-fazla kilolu". Yani zayıflamalarında yarar var
İşlem Yapılıyor