Çanak antenlerin hava trafiğine, insan sağlığına ve elektronik iletişime zarar verme

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • çýnar
    Banned
    • 30-05-2004
    • 2231

    Çanak antenlerin hava trafiğine, insan sağlığına ve elektronik iletişime zarar verme

    Önce haberi hatırlatalım
    Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 6. Ana Jet Üssü’nün bulunduğu Bandırma ilçesinde yapılan teknik incelemelerde bazı firmalara ait çanak antenlerin verici gibi çalıştığı tespit edilmiş. Kurum uzmanları, havadan ve karadan yaptıkları ölçümlerde F-16’ların frekansına giren elektronik dalgaların çanak antenlerden çıktığını belirlemiş(!!!?????).Bunun üzerine firmalara ‘cihazlarınızı değiştirin’ talimatının gönderildiği belirtiliyor. Firmalar, değiştirdiği cihazların elektronik kirliliğe yol açmadığına dair raporu da Telekom Üst Kurulu’na sunacak. Bir yetkili bölgede ölçümlerin devam ettiğini belirterek, “Bandırma’da kablolu yayın yok. Normal antenler de verimli olmuyor. Evlerde uydu alıcıları çok kullanılıyor. Binlerce anteni tek tek incelememiz mümkün değil. İlk planda enterferans (kirli dalga) tespit edilen markaların toplanmasını istedik.” diyor “Yüzlerce antenin ortaya çıkaracağı enterferansın pilotları zor durumda bırakabileceğini” yineliyor. Tartışmaların odağındaki Bandırma'da bulunan 6. Ana Jet Üssü'nde 1993'teki F-16 kazasından sonra iki kaza daha meydana gelmiş, 26 Kasım 2002'de üsse iniş yapan askerî bir helikopter düşmüş, kazada 6 kişi yaralanmış. 22 Aralık 2003'te ise eğitim uçuşu yapan F-16 tipi savaş uçağı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş. Haberde Türkiye'de 10 milyona yakın uydu alıcısının önemli bir bölümünün kaçak olduğu belirtilmiş. Çeşitli isimlerle kullanılan her 90 uydu alıcısından sadece 6'sı marka tescilli diğerleri kaçakmış.(!!!????).

    Telekom kurulunun açıklaması şöyle; “çanak antenler uydu sinyallerini toplayarak alıcı cihaza aktaran pasif bir eleman olduğundan çevreye radyo dalgaları yaymak suretiyle enterferans meydana getirmeleri söz konusu değildir. Hava bantlarından enterferansa sebep olabilecek başlıca unsur uydu alıcı cihazlarda yer alan 13.5MHz’lik lokal osilatörün 9’uncu ve 18nci harmonikleri olabilecektir ki, söz konusu harmonikler ancak standart dışı cihazlarda meydana gelebilmektedir(!!!!???). Piyasada yer alan tüm uydu alıcı cihazları üzerinde kurumumuzun talebi üzerine TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) tarafından standartlara uygunluk konusunda ölçümler sürdürülmekte olup sonucuna göre standartlara uygun olmadığı belirlenen cihazlar piyasadan toplatılarak ilgililer hakkında yasal işlemler yapılacaktır.
    TükoDer Genel Başkanı Ali Er de şöyle demiş, "Türkiye'deki en büyük eksiklik denetim". "TükoDer olarak aldığımız eşya ve hizmetlerde ayıbın olmaması gerektiği inancındayız. Bu nedenle CE işareti, bizim için yeterli değil. CE işaretinin de sahtesi yapılabilir. Cihazın gerekli özellikleri taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesi gerekir."

    İnsanın aklına malum fıkara geliyor.
    Müfettiş sınıftaki bir öğrenciye “İstanbul’u kim fethetti” diye sorar.
    Öğrenci: “örtmenim valla billa ben yapmadım” der. Müfettiş öğretmene bakar,
    Öğretmen: “efendim bunlar böyledir. Yaparlar yaparlar yapmadım derler....” der. Müfettiş durumu müdüre intikal ettirir..
    Müdür de: “Hiç merak etmeyin.. ben şimdi araştırır kimin fethettiğini bulur, gereken cezayı veririm... der.

    Bence bu olayda Bürokrasi olsun, basın, telekom kurumu ve TükoDer gibi tüm yetkili kurumlarımız olsun aynen bu fıkradaki gibi davranmışlar.
    Oysa siz işin aslını zaten biliyorsunuz;
    Şimdi bütün Uydu TV Haber okuyucularının zaten bildikleri bazı basit temel teknik bilgileri tekrar edelim.

    1. Çanak antenler yönlü cihazlardır ve diğer antenler gibi HERHANGİ YÖNDEN ALIP HERHANGİ YÖNE YAYMA KABİLİYETLERİ YOKTUR. Tüm iletişimleri sadece bakış istikametleri doğrultusundadır(Standartlara göre üretilmeyenleri dahil).
    2. Uydu alıcı çanakları adı üzerinde ALICI çanaklardır. Aldıkları sinyaller uydulardan her an üstümüze zaten yollanmakta olan sinyallerdir. ÇANAKLAR SADECE HER AN HER YERDE OLAN BU SİNYALLERİ TOPLAMAK İÇİNDİR.
    3. Çanak antenlerin baktıkları istikamete elektromanyetik sinyal gönderebilmeleri için odağında LNB yerine BUC(Block up converter) gerekir. İki yönlü çalışan VSAT terminallerinde bu parçadan bulunur. LNB’LERİN YANLIŞLIKLA BUC GİBİ SİNYAL DE GÖNDERİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALARI MÜMKÜN DEÐİLDİR. (CE standartlarına göre üretilmiş olup olmamaları farketmez). BUC’lar çok pahalı özel cihazlardır. En güçsüzlerinin bile büyüklükleri LNB’lerin 5-6 katıdır. Uydu alıcılarının gücü bu cihazları beslemeye yetmez.
    4. Bir an için çanağın verici olarak çalıştığını düşünelim. Gönderme istikameti gökyüzündeki uyduya doğrudur. GÖKYÜZÜNDE UÇUP DOLAŞAMADIÐIMIZA GÖRE UYDU İLE ÇANAK ARASINDAKİ HATTAN GEÇME İHTİMALİMİZ, DOLAYISIYLA SAÐLIÐIMIZA ZARAR VERİLMESİ İHTİMALİ YOK.
    5. Uydu ile çanak arasındaki çizgide insanlar dolaşmadığı gibi elektronik iletişim cihazları da dolaşmazlar. Dolayısıyla ENTERFERANS OLMASI, HABERLEŞME CİHAZLARININ ETKİLENMELERİ MÜMKÜN DEÐİLDİR.
    Yani, ÇANAK VERİCİ OLSA DAHİ İNSANLARIN VEYA HABERLEŞME CİHAZLARININ HATTINA GİRMESİ ve SAÐLIÐINA ZARAR VERMESİ OLASILIÐI YOKTUR..
    6. Gelelim uçaklara... Uçaklar gerçekten çanak ile uydu arasındaki hattan geçebilirler. Ama, uçaklar bunu ANCAK ŞEHİR ÜZERİNDE MESKUN MAHALDE ALÇAKTAN UÇUŞ YAPIYORLARSA ETKİLENEBİLİRLER. (Ülkemizde Clarke kuşağının apex noktası 45 derece civarında olduğuna göre örneğin çanağın bin feet yakınından bin feet yükseğinden geçmesi halinde belirli bir yakınlığı olabilir). Oysa UÇAKLARIN YERLEŞİM BÖLGELERİNİN BU KADAR YAKININDA SEYRETMELERİ YAYDIKLARI GAZLAR VE GÜRÜLTÜ BAKIMINDAN HALK SAÐLIÐINI TEHDİT ETMEZ Mİ??
    7. Uydulardan gelen yayınlar S, C, X, Ku, Ka, EHF,ve V bantlarında yapılmaktadır. Bu frekanslarda bir gizlilik yoktur. İma edildiği gibi GPS sinyalleri olsun diğer ILS v.s. yerel uçak haberleşmeleri olsun frekansları bellidir. Bu frekanslardan herhangi enterferansa neden olmaz. Aynı çanaklardan ve LNB’lerden bütün avrupada var. Aynı F16’lar oralarda da uçuyorlar ama düşmüyorlar. Düşerlerse çanaklardan mazeret bulunmuyor. Telekom kurumunun “Enterferansa sebep olabilecek başlıca unsur uydu alıcı cihazlarda yer alan 13.5MHz’lik lokal osilatörün 9’uncu ve 18nci harmonikleri olabilir” “standartlara uygun olmadığı belirlenen cihazlar piyasadan toplatılarak ilgililer hakkında yasal işlemler yapılacaktır”” şeklindeki açıklamasını teknik bir açıklama olarak anlamamız ve algılamamız imkansız.

    Eğer ortada “suyumu bulandırdın” diyen kurt hikayesindeki durum varsa, oradaki kuzu gibi “ama ben derenin daha aşağısındayım, senin suyunu nasıl bulandırabilirim? Savunmasını yapmak gereksiz. Uydu antenlerinin yasaklandığı, çanak takanların da kırbaçlandığı 5 islam ülksindeki gibi bizde de çanakların bir şekilde yasaklanması ve toplatılması düşünülüyor, ve buna islami değil de teknik bir kılıf aranıyorsa eğer bu bir şekilde bulunabilir. Biz ne yazarsak yazalım.
    Uydu anten alan kişi halen bandrol, KDV, ÖTV gibi dörtyüzotuz çeşit vergi ve harç ödemektedir. Kaçak hale gelirse yurt dışına daha çok para gider, devlet bu vergileri alamaz. İran’daki gibi Türkiyede de uydu yayınları kaçak olarak izlenir o zaman sonuçta.

    Eğer çanaklar sinyal yaysalardı FSM’lerle her çanak kolayca bulunabilir, eliyle koymuş gibi yakalanabilirdi. Oysa çatınızın altına yerleştirdiğiniz çanaklar KOMŞUNUZ İHBAR ETMEDİKÇE ASLA YAKALANAMIYORLAR. ÇÜNKÜ ÇANAKLAR SİNYAL YAYMAZLAR. İsterseniz İran'lılara sorun.
  • Kadim
    Senior Member

    • 30-01-2004
    • 4782

    #2
    Konu: Çanak antenlerin hava trafiğine, insan sağlığına ve elektronik iletişime zarar verme

    Bu ne zamana ait alıntılanmış bir konu Çınar usta?

    Yorum

    • yusufdal
      Junior Member
      • 23-08-2006
      • 325

      #3
      Konu: Çanak antenlerin hava trafiğine, insan sağlığına ve elektronik iletişime zarar verme

      uydutv haber forum'da da benzer bir yazı okumuştum. çanaklar sinyal üreticisi değil ki zararlı olsun. ha, binlerce çanak görüntü kirliliği yapıyor, derseniz hak veririm. sinyaller toplayan bir araç nasıl zarar verecek?

      Yorum

      • çýnar
        Banned
        • 30-05-2004
        • 2231

        #4
        Konu: Çanak antenlerin hava trafiğine, insan sağlığına ve elektronik iletişime zarar verme

        Originally posted by eMpReSaRiO
        Bu ne zamana ait alıntılanmış bir konu Çınar usta?
        aldığım bilgi burası bir tıklayın

        Yorum

        • yusufdal
          Junior Member
          • 23-08-2006
          • 325

          #5
          Konu: Çanak antenlerin hava trafiğine, insan sağlığına ve elektronik iletişime zarar verme

          yukarda yazdım zaten. doğru hatırlamışım demek ki. sağol @çınar usta

          Yorum

          • çýnar
            Banned
            • 30-05-2004
            • 2231

            #6
            Konu: Çanak antenlerin hava trafiğine, insan sağlığına ve elektronik iletişime zarar verme

            Originally posted by yusufdal
            yukarda yazdım zaten. doğru hatırlamışım demek ki. sağol @çınar usta
            evet doğru bildiniz sizde sağ olun teşekkürler..

            Yorum

            İşlem Yapılıyor