Şirket devri Hk.

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • LHAMADA
    Junior Member
    • 15-03-2005
    • 13

    Şirket devri Hk.

    Kasım 2005 te iki ortaklı LTD şirket kurduk daha sonra şubat 2006 da ortagımdan hisselerini isteyerek ortak olarak eşimi aldım. sonra işlerimizin iyi gitmemesi nedeni ile ve tasviye süresinin uzun ve maliyetli olması sebebiyle şirketi devretmeye karar verdik.Vermiş olduğum ilan neticesinde daha önce kendisini tanımadığım alıcı iki şahıs ile görüştük ve şirketi kendilerine devrettim ve tic.sic.gazetesinde yayınlandı şirket ile ilgili dosyayı kendilerine verdim ve gazetede biz eski ortak olarak gözüküyoruz.Ben şirketi devretmeden önce bütün vergilerini ödedim temiz olarak devrettim . Devrettikten sonra bu şahıslar şirket merkezini ( farklı noterde tasdik etirerek ) değiştirmişler ve tic.sic gazetesinde yayınlatmışlar.( Bu şahışlardan birinin kimliği sahteymiş beni ilgili bankadan bilgi almak için aradıklarında öğrendim ).Sonra şahıslar internetten şirket hesaplarına bankadan para transferi yaparak dolandırıcılık yapmışlar.( Şirket benim üzerimde iken ilgili bankada hesap vardı ama kesinlikle internet şubesi şifresi almadım onlar almışlar) ve bunların Tic.Sic.gazetede yayınlatmış oldukları adreste yoklar ve vergi dairesi hala eski vergi dairesi gözüküyor. Benim Elimde Noterden tasdikli Ltd şirket devir sözleşmesi ve devrimizin yayınlandığı Ticaret sicil gazetesi var. Bu durumda bana ve eşime cezai bir durum uygulanırmı ve ihtiyati tedbir olarak varlıklarımıza elkoyulur mu?
  • hegzadram005
    Member
    • 22-09-2006
    • 585

    #2
    Konu: Şirket devri Hk.

    hocam sen en iyisi bir avukata danış en iyisi bu bence ama bakalım yine burada soruna cevap veren olurmu saygılar

    Yorum

    • sarslan724
      Senior Member
      • 28-03-2005
      • 7947

      #3
      Konu: Şirket devri Hk.

      yapılan illegal işlemler sizin noterde devir sözleşmesi imzaladığınız ve ticaret sicilindeki yayımdan sonraki bir tarihte yapıldıysa size karşı kimse hiçbir hak iddia edemez. şimdilik vaktim yok, ilgili kanun maddelerini sanırım ybalcik hocam bu konuyu gördüğü zaman buraya aktaracaktır.

      6762 no' lu Türk Ticaret Kanunu' nu incelemenizi tavsiye ederim.

      Yorum

      • sarslan724
        Senior Member
        • 28-03-2005
        • 7947

        #4
        Konu: Şirket devri Hk.

        borçlar kanunu
        V - Bir Mamelekin veya bir işletmenin devralınması:
        Madde 179 – (Değişik: 29/6/1956 - 6763/41 md.)
        Bir mameleki veya bir işletmeyi aktif ve pasifleriyle birlikte devralan kimse, bunu alacaklılara ihbar veya gazetelerde ilan ettiği tarihten itibaren onlara karşı mamelekin veya işletmenin borçlarından mesul olur; şu kadar ki, iki yıl müddetle evvelki borçlu dahi yenisiyle birlikte müteselsilen mesul kalır; bu müddet muaccel borçlar için ihbar veya ilan tarihinden ve daha sonra muaccel olacak borçlar için de muacceliyet tarihinden itibaren işlemeye başlar.
        Borçların bu suretle naklinin hükümleri, tek bir borcun nakli akdinden doğan hükümlerin aynıdır.


        burada devir sözleşmesinden önceki borçlardan muaccel halde olanlar ve yine sözleşmeden önce gerçekleşmiş, sözleşme tarihinden sonra muaccel olan borçlardan bahsedilmektedir. bu tarz borçlar için siz de müteselsilen 2 yıl boyunca sorumlu oolursunuz. ancak buradaki durum bu kanun maddesinden farklı. bu borçlar sözleşmeden önce gerçekleşmemiş, şirket devrinden sonra devralan kişilerce gerçekleşmiş olduğu için sizin bir sorumluluğunuz yoktur.

        ancak sahte kimlikle yapılan işlem benim kafamı karışıtırdı. sahte kimlikle yapılan işlem gabin sayılabilir. o konuda benim bilgim yok. eğer gabin sayılıyorsa da yine borçlardan sorumlu tutulmazsınız diye düşünüyorum.

        yine de konuya daha vakıf olan bir kimseden yardım almanızı tavsiye ederim.

        Yorum

        • ybæl©ik
          ADMINISTRATOR

          • 25-01-2003
          • 30775

          #5
          Konu: Şirket devri Hk.

          Kasım 2005 te iki ortaklı LTD şirket kurduk daha sonra şubat 2006 da ortagımdan hisselerini isteyerek ortak olarak eşimi aldım.
          siz ve eşiniz olmak üzere 2 ortaklı bir aile şirketi oldu


          sonra işlerimizin iyi gitmemesi nedeni ile ve tasviye süresinin uzun ve maliyetli olması sebebiyle şirketi devretmeye karar verdik.
          tasfiye süresi en az 1 yıldır, bu sürede atanacak Tasfiye Memuru da müteselsil sorumludur, şirketin borçlarının ödenmesinden.


          Vermiş olduğum ilan neticesinde daha önce kendisini tanımadığım alıcı iki şahıs ile görüştük ve şirketi kendilerine devrettim
          keşke bu yola hiç başvurmasaydınız ...

          Gayrifaal duruma düşen şirketler, Tasfiye süreci ve masraflar nedeniyle Tasfiyeden kaçınmakta ve fırsatçılara zemin oluşmaktadır.

          Sahte ve Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlemek, kullanmak düşüncesinde olanlar için bu gayrifaal şirketler bulunmaz nimettir.


          ve tic.sic.gazetesinde yayınlandı şirket ile ilgili dosyayı kendilerine verdim ve gazetede biz eski ortak olarak gözüküyoruz.
          eğer sadece Noterden Hisse devri yapmış olsaydınız Hüküm İfade etmezdi. ancak siz bu Hisse Devrini Ticaret Sicil Gazetesinde tescil ettirerek yayınlanmasını sağlayarak 3. kişilere ilan edilmesine neden oldunuz ve Hisse Devriniz Hüküm İfade edebilir hale geldi.


          Ben şirketi devretmeden önce bütün vergilerini ödedim temiz olarak devrettim .
          tescil ettirdiğiniz Hisse Devrine ait Ticaret Sicil Gazetesini, Vergi Dairesine ibraz ettiyseniz, Devir tarihine kadar olan Tahakkuk etmiş ve edecek olan Vergi Borçlarından sorumlusunuz.

          Tahakkuk eden Vergilerinizi ödemiş olabilirsiniz ancak bazı sorumluluklarınızı yerine getirmemekten veya geç yerine getirmekten dolayı, şirketin hisselerinin üzerinizde olduğu süreye ait tahakkuk edebilecek vergi borçlarından da sorumlusunuz.


          Devrettikten sonra bu şahıslar şirket merkezini ( farklı noterde tasdik etirerek ) değiştirmişler ve tic.sic gazetesinde yayınlatmışlar.( Bu şahışlardan birinin kimliği sahteymiş beni ilgili bankadan bilgi almak için aradıklarında öğrendim ).
          her ne kadar Hisse devrinden sonra eski ortakların müteselsil sorumlulukları devam etse de ( ki bu eski borç ve sorumluluklarla ilgilidir ) yeni ortakların yapacakları her türlü tasarruf ve muamele bu yeni ortakları bağlar, eskiye rücu etmez. ( muvaazalı bir işlem olmadığı sürece )

          bu aşamada siz eski ortakların, yeni ortakların yaptıkları muamelelerden haberiniz olması beklenemez ve yasal olarak da sorumlu tutulmazsınız.


          Sonra şahıslar internetten şirket hesaplarına bankadan para transferi yaparak dolandırıcılık yapmışlar.( Şirket benim üzerimde iken ilgili bankada hesap vardı ama kesinlikle internet şubesi şifresi almadım onlar almışlar)
          bu sorumluluk ve tasarruf yeni ortaklara aittir. bu işlemler sırasında ilgili Banka, şirket ortaklarından, ortak olduklarına dair Ticaret Sicil Gazetesi istemiş olmalıdır veya ilgili Vergi Dairesinden mükellefiyet yazısı istemelidir. burada Bankanın da sorumluluğu vardır.

          dolayısıyla bu illegal işlemler, sizin şirketi devir tarihinizden sonraya aittir ve sizleri bağlamaz.


          ve bunların Tic.Sic.gazetede yayınlatmış oldukları adreste yoklar ve vergi dairesi hala eski vergi dairesi gözüküyor.
          demek ki tescil ettirdikleri Ticaret Sicil gazetesini ilgili vergi dairesine ibraz etmemişler, gerekli değişiklikler sicile işlenmemiş. bu da yeni ortakların sorumluluğudur.


          Benim Elimde Noterden tasdikli Ltd şirket devir sözleşmesi ve devrimizin yayınlandığı Ticaret sicil gazetesi var. Bu durumda bana ve eşime cezai bir durum uygulanırmı ve ihtiyati tedbir olarak varlıklarımıza elkoyulur mu?
          Noter Hisse Devrinin tek başına bir hükmü yoktur, ancak Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanması ve tescille hüküm ifade eder.

          Hisse Devrinize ait Ticaret Sicil Gazetesi elinizdeyse ( ki olmasa da önemli değil tekrar çıkartılabilir ), devir için verdiğiniz gazete ilanınız elinizdeyse ( muvaazalı bir işlem olmadığını, yeni ortakları tanımadığınızı ispat için ), bunların yanında belki Noter Hisse Devri ve Hisse Devrine ilişkin Ortaklar Kurulu Kararı istenebilir.

          sonuç olarak, yazdıklarınız kadarıyla, herhangi bir sorumluluğunuz yoktur.

          herhangi bir cezai müeyyide veya Tedbire maruz kalmamanız gerekir.

          Yorum

          • LHAMADA
            Junior Member
            • 15-03-2005
            • 13

            #6
            Konu: Şirket devri Hk.

            Sayın YBALCİK size çok teşekkür ederim. elimde hisse devrine ait ticaret sicil gazetesi ve tasdikli noter sözleşmesi mevcut fakat ben bu şahısları gazete ilanı vererek bulmadım elimde günlik gazete küpürü yok . gittigidiyor adlı internet sitesine ilan vermiştim beni oradan buldular." ( muvaazalı bir işlem olmadığını, yeni ortakları tanımadığınızı ispat için )" ve ayrıca " Hisse Devrine ilişkin Ortaklar Kurulu Kararı " yazmışsınız şirketi devrederken karar defterini dosyalar ile beraber onlara vermiştim . ama karar metni tic.sic.gazetesinde yazıyor.bu yüzden tedirgin oluyorum ben nasıl ispatlayabilirim tanımadığımı ve ayrıca şahısların birinin kimliği sahteymiş o yüzden de biraz tedirginim .inanın uyku uyuyamıyorum bilseydim borca girer tasviye ederdim. yardımlarınız için çok teşekkür ederim

            Yorum

            • ybæl©ik
              ADMINISTRATOR

              • 25-01-2003
              • 30775

              #7
              Konu: Şirket devri Hk.

              korkmayın, endişelenmeyin ve rahat olun.

              elinizdeki belgeler, ileride ihtilaf vukuunda Mahkemede delil olacaktır ve sizleri aklayacaktır.

              hisselerinizi devrettiğiniz ortakları tanımış olsanız bile bu ortaklarla Muvaazalı bir işlemin varlığı ispat edilmediği sürece siz ve eşiniz herhangi bir suça muhatap kalmazsınız.

              hisselerinizi devrettiğiniz ortakları ise araştırma gibi bir lüksünüz ve buna zorlayan yasal bir düzenleme yoktur zaten, kimin ne amaçta olduğunu bilemezsiniz.

              Hisse Devirlerinizin Ticaret Sicil Gazetesinde Tescil Edildiği Tarih itibariyle, bu tarihten sonra yapılan tüm tasarruf ve muameller yeni ortakların sorumluluğudur.

              Yorum

              • LHAMADA
                Junior Member
                • 15-03-2005
                • 13

                #8
                Konu: Şirket devri Hk.

                çok teşekkür ederim allah sizden razı olsun efendim.

                Yorum

                İşlem Yapılıyor