Sigara İçeni Ameliyat Etmiyorlar

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member

    • 26-01-2004
    • 3696

    Sigara İçeni Ameliyat Etmiyorlar

    Bayram öncesi şeker ve çikolata satışları arttı ancak bu ürünlerin bir kısmı sağlığa zarar veriyor. Peki sahte şeker ve çikolatayı nasıl anlarsınız? Uzmanların sahte şeker diye tanımladığı ürünler kimyasal boya ve metal içerdiği için zehirliyor, sürekli kullanıldığında ise kansere neden oluyor.
    Merdiven altı olarak nitelendirilen işletmelerin, hijyenik olmayan ortamlarda ve organik boya kullanmak yerine daha ucuz olan tekstil boyalarını kullanarak ürettiği şeker ve çikolatalar toplum sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar kısa vadede alerji gibi sorunlara neden olabilen bu maddelerin, uzun vadede kanserojen etki yaratabileceğine dikkat çekiyor.
    TEKSTİL BOYASI KULLANILIYOR
    Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Rahime Petek Ataman, şeker yapımında normalde gıda boyası ve katkı maddesi kullanıldığını ancak kaçak şeker yapımında gıdaya uygun olmayan renklendiricilerin kullanıldığını söyledi. Özellikle bu tür boya maddelerinin limitin üzerinde kullanıldığını ifade eden Ataman, “Şekerleme sektöründe en büyük sorunumuz, ileri teknolojiyle üretilen ve ağır metal içermeyen gıda saflığındaki boya maddesi yerine, tekstil boyası gibi daha ucuz renklendiricilerin kullanılması” dedi.

    ZAMANLA KANSEROJEN ETKİ YARATABİLİR
    Bu tür işletmelerin hijyen kurallarına uymadığını belirten Ataman, şekerlerde kullanılan tekstil boyalarının uzun vadede ciddi sağlık tehlikesi oluşturduğunu vurguladı. Ataman, “Ucuz şekerlemeler uygun olmayan ortamlarda, ağır metal bulaştırabilecek kazanlarda ve tozun toprağın içinde üretilebiliyor. Tekstil boyasının kullanılması ciddi bir tehdittir. Bu tür maddeler kısa zamanda belki alerji gibi daha basit şikayetlere ya da büyük oranda ağır metal içeriyorsa zehirlenmeye neden olabilir, ancak ilerleyen zamanda kanser ve genetik bozulma gibi çok ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.

    KAKAO YAÐI YERİNE MARGARİN
    Sahte çikolatadaki en büyük sorunun ise yağ kullanımı olduğunu belirten Ataman haksız rekabete de dikkat çekti. Ataman, “Çikolatanın içinde belirli oranda kakao yağı ve kakao kitlesinin olması gerekir. Ama bu pahalı bir girdidir ve sahte şekerciler kakao yağı yerine, margarin ya da bitkisel yağ kullanır. Bu, insan sağlığı açısından belki çok ciddi bir risk oluşturmasa da çikolata aldığını zanneden tüketici kandırılıyor ve haksız rekabet yaratılıyor” dedi.

    BARİZ FİYAT FARKINA DİKKAT!
    Gıda Mühendisi Edip Tahincioğlu ise sahte şeker ve çikolatanın gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaması için tüketiciye sorumluluk düştüğünü söyledi. Tahincioğlu, “Bir maddenin zehir olup olmadığını onun miktarı belirler. Bu tür işletmelerin kullandığı miktarı bilmiyoruz, o yüzden dikkatli ve uyanık olmalıyız. Çünkü bu ürünler devamlı kullanılırsa vücutta birikerek kanserojen etki yapabilir. Her tüketici, bir denetçidir. Tüketici biraz daha duyarlı olmalı ve önüne gelen her ürünü kabul etmemeli, aldığı ürünle ilgili bir tereddütü varsa bunu soruşturmalı ve bir üründe fiyat farkı çok bariz ise mutlaka düşünmeli” dedi.
    Son düzenleme frantic; 25-10-2006, 09:57. Reason: ayný konu oldugu ýcýn ana baslýgý edit yaparmýsýnýz..
İşlem Yapılıyor