En fazla genç taraftara sahip takım G.Saray. Her 10 gençten dördü G.Saraylı.
01 Kasım 2006 10:35
Sabah-TNS Piar anketinde gençlere hangi takımı tuttukları da soruldu: Her 10 gençten 4'ü G.Saraylı, 3'ü F.Bahçeli, 2'si de Beşiktaşlı. Kızların yüzde 45'i, erkeklerin yüzde 39'u G.Saraylı.
Hem kızların hem de erkeklerin ortak takımı Galatasaray. Gençlerin ikinci takımı ise Fenerbahçe. Gençlerin özellikle de erkeklerin sporla ilgileri daha çok futbolla sınırlı. Erkekler en büyük ilgi duydukları spor dalını futbol olarak açıklıyor. Futboldan sonra erkeklerin ilgisini basketbol ve bilardo çekiyor. Erkeklerin arkadaşlarıyla buluştuklarında konuştukları konuların başında da spor yani futbol geliyor. Yüzde 49'unun ortak sohbet konusu futbol. Kızların ilgi duydukları spor dalı ise voleybol. Binicilik ve kayak erkeklerin en az ilgi gösterdiği spor dalları. Türklerin sporu olarak bilinen güreş ise ilgi görmeyen bir başka dal. Genç erkeklerin ancak 3.3'ü bu spor dalına ilgi gösteriyor.
KIZLAR VOLEYBOL SEVİYOR
Kızların ise ilgisini güreş, boks ve binicilik çekmiyor. Düzenli olarak yapılan sporlar listesinde erkekler için yüzde 74 oranı ile futbol geliyor. 18 yaş altı erkeklerde bu oran yüzde 76.3'e kadar yükseliyor. Kızlar için düzenli yapılan spor dallarında ilk sırada yüzde 25 oranı ile voleybol geliyor. Kızların yüzde 58'i, erkeklerin de yüzde 15.3'ü hiç spor yapmadığını ifade ediyor. Motor sporları da hem kızlar hem de erkekler tarafından ilgi görmeyen dallar arasında. Bu spor dalına ilgi duyan gençlerin oranı yüzde 7. Gençlerin takımı ise Galatasaray. Hem erkekler hem de kızlar Galatasaray'ı tutuyor. Bu takımı tutan gençlerin oranı yüzde 42. Özellikle kızlar erkeklere oranla daha çok Galatasaray taraftarı. Kızların yüzde 45'i erkeklerin yüzde 39'u Galatasaray taraftarı. Fenerbahçe yüzde 31 taraftar oranıyla gençlerin ikinci sıradaki takımı. Üçüncü sırada yüzde 18 oranıyla Beşiktaş geliyor. Bunu sırası ile Trabzonspor, Bursaspor, Ankaragücü, Malatyaspor ve Gençlerbirliği izliyor. Takım tutmayan gençlerin oranı ise yalnızca 0.9. Bu oran genç kızlarda 1.3 olsa da araştırma gençlerin tümünün "taraftar" olduğunu ortaya çıkarıyor. Gençlerin talih oyunu oynama alışkanlıkları dikkate alındığında da futbolun burada da önemi dikkat çekiyor. Son üç ay içinde gençlerin yüzde 29'u şans oyunları içinde iddaa oynadığını belirtiyor. Bu oran erkeklerde yüzde 51, kızlarda yüzde 8.6. iddaa'nın oynanma oranı 18 yaş üstü erkeklerde yüzde 55'e çıkıyor. At yarışı oyunları ise bu spora zaten ilgi göstermeyen gençler arasında tutulan şans oyunları arasında yer almıyor. Bu arada gençlerin şans oyunları alışkanlıkları içinde ikinci sırada Sayısal Loto geliyor. Son 3 ay içerisinde gençler arasında Sayısal Loto'nun oynanma oranı yüzde 19'u buluyor.
FUTBOL DİÐER SPOR DALLARININ ÖNÜNÜ TIKIYOR
Burcu Çetinkaya genç kızların ancak yüzde 3'nün ilgilendiği motor sporunu bir yıldır yapıyor: "Babam uzun süre Opel ve Doğuş Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Onunla gittiğim seyahatlerde motor sporlarına ilgim başladı. Neden ralli sorusunun cevabı, ciddi mücadeleyi içermesi. Her yarışta mücadele yaşanıyo. Doğayla, otomobilin mekaniği ile yarışıp zekanızı ve yanınızda oturan kişiyi dinlemeyi, birlikte hareket etmeyi becermek gerekiyor. Hayalim erkeklerin dünyasında başarı elde edebilen bir bayan olabilmekti. Bayan ve erkek arasındaki güç farkını otomobil ortadan kaldırıyor, geriye ne kadar antrenman yaptığınız ve kondisyonunuzun ne kadar iyi olduğu kalıyor. Erkeklerle yarışmak ve genel klasmanda bir derece elde etmek en büyük hedefim. Bu sene Castrol Fiesta Rally Cup'ta Sonax ve Quantum sponsorluğunda 9 erkek ekibe karşı yarışan tek bayan ekip olarak büyük adım attık. Arkasını getirmek için elimden geleni yapacağım. Türkiye'de spor denince akla futbolun gelmesine karşıyım. Çünkü diğer spor dallarının da maddi olarak desteklenmesi gerekiyor. Ancak futbol diğer spor dallarının önünü tıkıyor. Bu da beni sinir ediyor. Artık başka spor dallarının da ön plana çıkması gerektiğine inanıyorum. Galatasaraylıyım ama futbolla çok ilgilenmem. Robert Koleji'nin okul takımında 7 sene basketbol oynadım. 8 sene boyunca yarı profesyonel snowboard yaptım. 2003 Türkiye şampiyonluğum var.
FUTBOL KEYFİ STATTA YAŞANIR
NESİN COŞKUNER (17) ÖÐRENCİ
Fenerbahçeliyim. Maça fırsat buldukça gidiyorum. Futbolu statta canlı izlemek heyecanlı ve keyifli. Basketbola da ilgiliyim. Eski bir patenciyim. Tekvando ve bilardo da sevdiğim sporlar. Voleybol da ilgi alanımda. Hentbol, boks ve Amerikan futboluyla hiç ilgilenmiyorum. Haftada bir iddaa oynuyorum.
FANATİÐİZ AMA SPORDA ŞİDDETE KARŞIYIZ
Bu gençlerin tümü futbol tutkunu. Tuttukları takımın sevgisi o kadar üstün basmış ki kendileri gibi genç taraftarlarla bir araya gelip taraftar kulübü kurmuşlar ve genç üniversitelileri buluşturuyorlar. Bu gençler ne kadar fanatik olsalar da sporda şiddete karşılar. Üç büyük takımın üniversitelerdeki genç kulüp yöneticileri ile futbol ve gençlik üzerine konuştuk..
Yüzme değil, futbol
SERTAÇ SINGIN (22) UNIBJK Başkanı, Haliç Üniversitesi öğrencisi
Yönetimlerin yatırımları gençlerin futbola ilgisini arttırıyor. Bugün futbolcuların transferlerinde dudak uçuklatan rakamlar konuşuluyor. Bu rakamlar da bol bol gazetelerde yer alıyor. Durum böyle olunca gençler de ne voleybola ne de yüzmeye ilgi duyuyor. Bunların yerine futbola yöneliyor.
Amacımız kardeşlik
MURAT KUTLUÐ (22) ULTRASLAN-UNI üyesi Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi
ULTRASLAN-UNI 2001 yılında kuruldu. Asıl amacımız tribünde hepimizin yaşadığı o sarı kırmızılı hayatı diğer insanlara da anlatmak.. Amacımız Galatasaray sevgisini tribün dışına çıkartmaktır. Ortak amacımız Galatasaray kardeşliği. Futbola olan ilgilinin kızlar arasında da her geçen gün arttığını görebilirsiniz.
Futbol modası başladı
SILA KILIÇ (22) ULTRASLAN-UNI üyesi Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi
Televole'nin futbol verdiği zamanlarda Türkiye'de futbola olan ilgide de büyük oranlarda arttı. Adeta bir futbol molası başladı. Ama ben kendimi örnek verirsem, ben 1992'den beri ailemle maçlara giderim.
Medya ilgiyi belirler
MUSTAFA GÜNGÖR (22) 1907 UNIFEB Başkanı İTÜ öğrencisi
Biz de üniversitelerde Fenerbahçe olgusunu yaymak, bunları belirli misyon ve vizyonlarla Atatürk'ün ilke ve inkılapları doğrultusunda Fenerbahçe'nin hanesine artı değerler katmak amacında. 6 senenin sonunda yaklaşık 63 üniversiteyi ve Kıbrıs'taki üniversiteleri biraraya topladık. Maalesef medyada ne yer alırsa gençler ona yöneliyor. Mesela Filenin Sultanları ya da 12 Dev Adam medyada çok yer aldığı zamanlarda o spor dallarına olan ilgi artmıştı.
Futbola kadın ilgisi
ORHAN DİKTAŞ (23) UNIBJK üyesi Koç Üniversitesi öğrencisi
Üniversiteli Beşiktaşlılar 2001'de kuruldu. Bu işte yola çıkarken böyle bir birlikteliğin Beşiktaş'a ve Türk sporuna iyi şeyler katacağını düşündük. Yaptığımız şey aslında kulübe üniversitelileri kazandırmak ve onlardan yararlanılmasını sağlamak. Kulübümüze biraz daha kalifiye adam sağlamaya, okullarla kulüplerin ilişkilerini kurmaya, üniversiteli beyinlerin biraz daha olumlu kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bizim tribünlerimizin yüzde 5 ya da 10'unu organizasyonlarımızın da yüzde 30-35'ini genç bayan taraftarlar oluşturuyor.Yani anlaşıldığı gibi bayanların da futbola ilgisi giderek artıyor. Türkiye'de spor denilince ilk önce maalesef futbol anlaşılıyor. Medya futbola çok yer verince gençlik futbola yönelir.
Tribünde kaos yok
ERDEM SÖZVAR ( 23) UNIBJK, Koç Üniversitesi öğrencisi
Türkiye'de tribün öyle bir gösteriliyor ki sanki tribünlerde devamlı terör var. Mesela İnönü stadında maalesef Beşiktaşlı bir arkadaşımız öldürüldü. O olay tribünde de olabilirdi başka bir yerde de. Türkiye'nin profilinin içinde hırsızı da var gaspçısı da var. Fakat bir olay olduğunda sanki bütün tribün birleşmiş, bir çete oluşturmuş gibi bir hava yaratılıyor. Tribünde kaos ortamı yok.
Taraftar yalnız kalmaz
CAN AKBAY (22) ULTRASLAN-UNI, Uludağ Üniversitesi öğrencisi
Deplasmanlarda da Galatasaray taraftarı yalnız kalmaz. Çünkü Türkiye'de tüm üniversitelerde temsilciliğimiz var. Biz gerçek bir sosyal örgüt gibiyiz. Bu sayede de özel hayatımızda da çok geniş bir çevremiz oluştu. Geçmişte tribünlerde kadınları görmek imkansızdı. Günümüzde ise türbanlı kadınlardan tutun da her kesimden ve her yaş grubundan kadınları maçlarda görmek mümkün.
Sabah
Pervin Kaplan
Yorum