İŞTE İNGİLİZ BASININDAN ECEVİT YORUMLARI!..

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • erciyesboran
    Banned
    • 29-12-2005
    • 4110

    İŞTE İNGİLİZ BASININDAN ECEVİT YORUMLARI!..

    İŞTE İNGİLİZ BASININDAN ECEVİT YORUMLARI!..
    07.11.2006 09:39:11

    Bütün gazeteler önceki gün ölen Bülent Ecevit'in yaşam öyküsüne geniş yer ayırıyor. Times ve diğerleri Ecevit'i şu satırlarla anlatıyor:
    Bütün gazeteler önceki gün ölen Bülent Ecevit'in yaşam öyküsüne geniş yer ayırıyor. Times, Ecevit'i şu satırlarla anlatıyor.


    "Askerler tarafından, siyasete düzenli aralıklarla yaptıkları müdaheleyi eleştirdiği için üç kez tutuklanmış da olsa, Ecevit temelde askerlerin dar, etnik milliyetçi bakış açısını hep paylaştı ve Türkiye'yi gerçekten demokratik bir topluma dönüştürmek için toplumsal reformlar gerektiğini göremedi. Ama yine de çağdaşları içinde en solcu liderdi ve hakkında hiç bir zaman hiç bir yolsuzluk kuşkusu dile getirilmedi."


    Daily Telegraph "doğuyla batıyı bağdaştırmak istedi ama Kıbrıs'ın işgali emrini verdi" başlığıyla tanıttığı Ecevit'in İngiltere'de yaşadığı yıllarda sosyal devlet politikalarından etkilendiğini vurguluyor. Gazete Ecevit'in kişiliğine dair ise şunları yazmış.


    "İktidarın sağlayabileceği şaşaayla hiç bir alakası olmayan, mütevazı ve sevilesi bir adamdı. Gösterişsiz bir evde, sade bir hayat sürdü. En sevdiği şey ise ofisinden kaçabildiği zamanlarda şair ve yazar dostlarıyla kahve içip sohbet etmekti."


    Guardian'da Ecevit'in ardından yayımlanan tam sayfa makalenin yazarı, uzun yıllar Türkiye muhabirliği yapmış bir gazeteci, David Barchard ise, Ecevit'in son yıllarında merkez sol pozisyonunu bırakıp milliyetçi bir politikacı olduğunu yazmış. Daha önceki dönemlerine ilişkin yorumu ise şöyle.


    "Büyük bir sosyal demokrat reformcu olarak tarihe geçebilirdi, ama Kıbrıs'ın işgali kararından sonra, kariyeri Türkiye siyasetindeki iç gerginlikler ve Yunanistan'la olan anlaşmazlıkların rüzgarlarıyla belirlendi."


    Independent gazetesine göre, Ecevit pragmatik bir politikacıydı ve, siyasette ayakta kalabilmek için zaman zaman beklenmedik dönüşler yaptı..


    "Siyasi yaşamının önemli bir bölümünde solcu ve milliyetçiydi. Ama 1970'lerin başında İslamcı bir parti ile koalisyona giderek laikleri şok etmişti. 1999 ile 2002 arasındaki son başbakanlığı döneminde ise aşırı sağcı milliyetçilerle hükümet ortağı oldu. IMF'nin baskıları karşısında, sol ekonomi politikalarının çoğundan vazgeçip muğlak bir özelleştirme programı izledi. Ama siyasi çizgisindeki tutarsızlığa rağmen Ecevit dürüstlüğü ve sade yaşam tarzıyla çoğu Türk'ün saygısını kazanmıştır. "


    Financial Times da aynı çelişkilerden söz ediyor ama Ecevit'i "yirminci yüzyılın sonlarında Türkiye siyaset sahnesindeki cüceler arasında az sayıdaki devden biri" diye tanımlıyor.
İşlem Yapılıyor